Още по темата

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставка на цялото правителство на страницата си във "Фейсбук" и разкритикува управляващите за водената от тях външна политика.

"Виждам едно тотално неразбиране на световните проблеми от управляващите. Техните международни скандали поставят страната ни в една безпрецедентна изолация", пише Борисов.

Той отбелязва, че депутат от БСП изразява подкрепа за режима на Башар Асад и се среща официално с председателя на сирийския парламент, а обяснението е още по-скандално – българският депутат сам инициирал посещението и пътувал на собствени разноски. Като си депутат не можеш да си организираш сам подобно посещение и подобни срещи на такова ниво, без никой да знае, пише Борисов.

"За всички е ясно, че той е изпратен там от своя лидер.

Не бих се връщал към историята, ако социалистите не бяха отново на власт. Но те ни управляват и си задавам въпроса какво да очакваме от хора, които реагираха по аналогичен начин през 1991 г. По време на пуча срещу Горбачов лидерът на социалистите Александър Лилов така и не успя “да получи информация какво става”. По-късно си спомняте, че тези същите хора, които в момента ни управляват, изпратиха писмо за подкрепа на югославския диктатор Милошевич. Дори се появиха твърдения, че са посредничили между Саддам и Милошевич. А Сергей Станишев зае страната на ливанската радикална организация „Хизбула” за атентата в Сарафово и снимката му още стои на техния сайт", припомня Борисов.

Лидерът на ГЕРБ отбелязва, че българският депутат от БСП не просто злепостави България, "той ни вкарва в международен скандал".

"За първите шест месеца от мандата Орешарски е бил на три посещения и са му гостували двама премиери. За сравнение Сакскобургготски е имал шест посещения и шест официални гости, Станишев - 13 посещения и двама премиери са били в България. За първите шест месеца аз имах вече 11 официални посещения и трима премиери ми гостуваха в България", пише бившият премиер.

Според него това правителство няма абсолютно никаква външнополитическа стратегия, те

тотално сринаха имиджа на България и я вкараха в една безпрецедентна изолация.

"Настоявам за незабавната оставка на цялото правителство, защото лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, който е изпратил депутата си в Сирия, умишлено дезертира от поста премиер, за да не понесе той отговорността", завършва Борисов.