Още по темата

Путин и Борисов обсъдиха по телефона енергийното сътрудничество между двете страни, съобщиха родните агенции.

Инициативата да се чуят е дошла от премиера Борисов, а от Кремъл допълват единствено, че са говорили и по „редица въпроси от международната политика, както и двустранното сътрудничество в търговско-икономическата и в енергийната сфера“.

От прессъобщение на правителствената пресслужба става ясно, че премиерът Борисов е информирал президента Путин, че българското правителство е направило конкретни стъпки за изплащане на задълженията на НЕК към „Атомстройекспорт“.

Към 19.09.2016 г. те възлизат на 628 млн. евро.

България обаче настоява за преразглеждане на лихвените условия, поставени от „Атомстройекспорт“:

 „Целта ни е да бъдат изчистени проблемите между двете дружества и да се постави стабилна основа за бъдещи съвместни енергийни проекти“, е заявил Борисов.

Двамата са изразили задоволство от постигнатите резултати на работните групи по енергийните проекти.

В сферата на енергетиката един от основните въпроси между Русия и България е и нереализираният проект за газопровода „Южен поток“.

Реализацията му щеше да даде възможност по дъното на Черно море да се доставя газ от Русия към България, Балканите и Италия.

 Проектът беше замразен през 2015 г.

Иначе - последният разговор между Путин и Борисов се състоя в началото на август.

Именно на него беше договорено България и Русия да засилят сътрудничеството си в рамките на руско-българската междуправителствена комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Вижте още:

Борисов: Вече никой няма полза да заобиколи България

Москва: Русия не се сърди на България за "Южен поток"

Русия ще избира между Турция и България, обяви Новак