Още по темата

Пламен Орешарски е в тотална изолация от света, не му завиждам, каза бившият премиер Бойко Борисов в предаването "Всяка неделя" по Нова ТВ.

Според него дори в Китай Орешарски не е бил посрещнат, както би трябвало да бъде посрещнат един премиер. "В Китай той беше на изложба. Има голяма разлика да те приеме премиерът на Китай в Пекин, с армията отпред и всичко останало, и да се срещнете на изложба”, заяви Борисов.

За икономическия министър Драгомир Стойнев пък каза, че се е превърнал в пощальон, след като през седмицата той предостави на еврокомисаря Гюнтер Йотингер писмо, с което България дава мандат на Еврокомисията да води преговорите с Русия за строежа на газопровода "Южен поток“.

Помолен да направи равносметка на изминалата година, Борисов каза, че за него тя е била "и лоша, и добра... и всякаква, като всяка година". Подадох оставка и спечелих изборите, за пореден път победих БСП и ДПС, какво повече да искам в политически план?, попита той риторично.

Според него

за почетния председател на ДПС Ахмед Доган изминалата годната е била категоричен успех.

"Успя да свали едно демократично избрано правителство и да си подреди така нещата в страната, че реално управлява сега България", каза Борисов и изброи зам.-областни и областни управители с турски имена. Броят на представителите във властта, които ДПС има не отговаря на реалното му положение като трета политическа сила. Това е неестественото и поражда напрежение в страната, заяви Борисов.

Тежка е била годината, според него, за премиера Орешарски, който е бил преследван от протестиращи навсякъде, където отиде. Той не е лидер, не е спечелил избори, каза бившият премиер.

Най-тежка обаче, според него, годината е била за Волен Сидеров и "Атака". Това са хората, които изговориха най-големите лъжи за Отряд 28 и съм завел около 15 дела в съда за лъжи и клевети, каза Борисов. Той обаче отрече евродепутатите от ГЕРБ да са замесени в писмото, изпратено от ЕП до българските институции, с питане дали депутатите от "Атака" са изнудвани.

Попитан дали Христо Бисеров е негова жертва или на Доган, Борисов отговори:

Христо Бисеров е жертва на самия себе си.

Винаги съм знаел, че рано или късно ще излезе истинската същност на бившия вече зам.-председател на ДПС, каза той и отбеляза, че след като Бисеров е предал СДС, е работил срещу "сините" с яростта на еничар. Борисов обаче каза, че никога не е знаел за машинациите на Бисеров, убеден е, че и Цветан Цветанов не е знаел.

Според лидера на ГЕРБ е абсолютно сигурно, че в момента, в който службите са стигнали до Бисеров, "шефовете са изтичали горе в Сарая и са казали, че този човек трябва да бъде арестуван. И за една нощ ДПС успя чрез тотална медийна манипулация така да изчисти името му, че той стана гражданинът Бисеров". Борисов бе категоричен, че е невъзможно Доган и Лютви Местан да не са знаели в какво е замесен Бисеров.

Изборите трябва да са през месец май и искам да са две в едно, за да се успокои държавата,

каза още лидерът на ГЕРБ. Бившият премиер е убеден, че тогава статукво няма да е такова, каквото е в момента.

Борисов разкритикува сегашното управление, че за шест месеца е похарчило 6 млрд., пък ги обвинява за изхарчените от ГЕРБ 8 млрд. Но тези 8 млрд. отидоха за пенсии и за инфраструктурни проекти, подчерта Борисов. Той изтъкна, че при кабинета "Орешарски" безработицата се вдигна, инвестициите са намаляли над 10-15 пъти, приходните агенции са половин милиард назад в събирането, "а в същото време непрекъснато обявяват какво още ще направят в социалната сфера".

Борисов обвини управляващите и в липса на джентълменство. Според него намаляването на тока е абсолютна лъжа и помоли българите да си гледат сметките.

Не само, че нямам контрол, но няма и как да имам върху държавния глава,

заяви още Борисов. Лидерът на ГЕРБ посочи, че президентът Росен Плевнелиев има своята самостоятелна политика и всяка институция си носи своята отговорност, визирайки интервюто на Плевнелиев пред британския в. "Обзървър", в което той казва, че Лондон може да изпадне в изолация.

Преди да влезе в телевизионното студио Борисов бе посрещнат от протестиращи симпатизанти на "България без цензура" и от свои поддръжници. Районът беше отцепен от полицията. "Държат хората на връх Коледа да изкарат по някой лев, в което няма лошо", коментира Борисов. Преди малко повече от седмица, при гостуване на Борисов в БНТ, също имаше събиране на негови противници и привърженици.

Вижте повече във видеото: