Още по темата

Полицейската акция в Столичната община удивително напомня на тази в Костинброд.

Това каза в парламента Бойко Борисов в отговор на репортерски въпрос.

По думите му приликата е "по глупост, манипулации, безпардонност и показност". "Данчето Фандъкова я познавате всички, ще избяга или ще напусне общината", попита той и допълни, че заместник-кметовете са все жени.

По думите му цялата полиция пази само Столичната община и в Кърджали, а през това време са обрани къщите и имотите на хората. Очаквах, че са си извели поуки от това, което се случва с Цветанов, но те не са са го направили, каза Борисов. Ще дойде време и ще избягат като Янукович, и то не от нас, а от гнева на хората, добави той.

В отговор на репортерски въпрос Борисов уточни, че някои публични акции, направени по времето на Цветанов с предварително издадени присъди, са се отразили лошо и на него, и на партията, и на всички и са били неправилни.

Според Борисов са могли да отидат, да вземат папките или това, което ги интересува, и да си отидат, и когато стигнат до извършено престъпление, да повдигнат обвинение. "А то са жандарми, то са камионетки, то са какво ли не", коментира Борисов.

Той си обяснява оставката на Тодор Коджейков с натиска, който има върху службите.

Борисов коментира и забавянето на началото на днешното заседание заради липса на кворум.

БСП и ДПС трябва да свикнат да работят, след като казват, че са мнозинство имат право да управляват, да си правят кворум, давам им по един, два, три гласа, "но те се успиват", каза Борисов. Според него се е превърнало в практика да не им се работи.

В отговор на репортерски въпрос председателят на ГЕРБ каза, че Волен Сидеров му пречи, защото държи ДПС на власт. Ако не влизат в залата, и ако ние не влизаме, няма да има кворум, няма да има парламент и ще се отиде към избори, посочи Борисов.

Цветанов: Всяка операция на МВР при ГЕРБ е била с достатъчно доказателства в началния етап на разследването и винаги сме изпълнявали препоръките на прокуратурата

Така бившият министър на вътрешните работи коментира в кулоарите на парламента думи на Бойко Борисов за прибързани действия на службите при управлението на ГЕРБ.

Той обаче призна пред журналисти по принцип, че показните акции и прибързаните присъди при ГЕРБ са се отразили зле на партията и призова ДАНС и МВР да не правят същото. Да направим разлика между действията, които предприема днес полицията, и това, което се правеше в мандата на ГЕРБ, за всички процесуално-следствени действия винаги сме били заедно с прокуратурата и винаги сме изпълнявали нейните препоръки, беше позицията на Цветанов.

"Така че в тази посока всяка една операция е била с достатъчно доказателства в началния етап на разследването, а не да правим подобни публични акции както вчера в Столичната община (СО)", обобщи той.

Заместник-председателят на ГЕРБ също като лидера на партията смята, че акцията в четвъртък в СО е търсене на "Костинброд 2", заради наближаването на изборите Във връзка с присъдите по делото за т. нар. Голям Октопод, бившият министър заяви, че МВР не е внасяло обвинителен акт и не е разследващ орган, така че въпросът е към главния прокурор.