Още по темата

Никой няма право нерегламентирано да ме шантажира.

Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по телефона за Нова телевиция по повод разрастващия се нов скандал с подслушване, който започна с твърденията на журналистката Кристина Патрашкова, че в. "Галерия" разполага със записи от срещи между Бойко Борисов, Георги Първанов и Румен Петков. До момента записите не са разпространени и не е известно дали наистина съществуват.

По повод сигнала за незаконно подслушване, който внесе в четвъртък, лидерът на ГЕРБ каза: „Вчера постъпих, както повелява законът, описал съм всичко, което знам и което съм чувал в национален ефир. Свалил съм записите – те са шантаж. Оттук нататък очаквам незабавни мерки. Крайно време е някой да си понесе заслуженото”. 

„Цинизма и шантажа, който правят в момента - аз не желая по никакъв начин да ми замесват името. Никой няма право нерегламентирано да ме шантажира”, заяви още Борисов.

Борисов отново заяви, че не е виждал Първанов, откакто той е напуснал президентството.

"От поне година и половина – две, когато Георги Първанов напусна президентството, между клетвата на Плевнелиев и Първанов, той ме покани на кафе, отидох до неговата вила, говорихме. Оттогава - не само в Банкя, в хижи, вкъщи, на Луната, под земята, в метрото, в банята, в тоалетната ми, не съм се срещал с Първанов", заяви Борисов.

"Между ГЕРБ и АБВ коалиция няма и няма да има", категоричен е Борисов. По думите му ако има нерегламентирано подслушване, това е тежко престъпление и трябва отговорният да влезе в затвора. 

Борисов поясни, че не вярва в сегашните служби на МВР и ДАНС, защото "именно през годините те се забъркваха с такива скандали с подслушвания". След това хората ги носят в едни медии, цензурирани и си вземат каквото им харесва или части от разговора, за да направят монтаж, подчерта Борисов.

Той потвърди, че се е срещал с бившия вътрешен министър Румен Петков и са говорили за „Белене” – „даже поканих Делян Добрев и им казах моите условия – ако не се дават държавни пари, държавна гаранция, договор за изкупуване на ток – ако тези условия ги има, за мен няма лошо да е частен този проект”.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви пред БНТ, че телефонът му също се подслушва. Той твърди, че получил тази информация от източници от прокуратурата.

Цветанов бе вътрешен министър по времето на ГЕРБ и в момента е подсъдим за незаконно подслушване.

Според Цветанов държавният апарат следи незаконно повечето противници на управляващите. В момента инструментът на държавата се използва, за да се подслушват политически опоненти, посочи Цветан Цветанов.

Държавата участва в услуга на днешните управляващи, за да може да се задържи тази власт с цената на всичко, категоричен е Цветанов.

По думите му мотивът за подслушване е да се контролира с кого разговаря даден политически опонент, какво планира в партийната си организация или в партийната структура.

В “Денят започва” зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Камен Костадинов определи като несъстоятелни твърденията на Цветан Цветанов за незаконното подслушване.В предаването "Здравей, България" на Нова телевизия

бившият вътрешен министър Румен Петков заяви, че е възможно висши политици да бъдат подслушвани, но не от МВР, а от "частни фирми".

"Искам да напомня на бившите служители, че ако си вярват на боса, че контролът му върху прокуратурата е тотален, бъркат. Трябва да знаят, че ако бъде установено, че се занимават незаконно с проследяване, филмиране, подслушване, ще берат ядове”, заяви бившият вътрешен министър Румен Петков.

На темата с подслушванията обаче трябвало да се замислят висши магистрати, министри и бизнесмени. "На тази тема трябва да се замислят висши магистрати, дали ги има филмирани някъде. На тази тема трябва да се замислят няколко настоящи министри, имали ги филмирани някъде, както и няколко бизнесмени”, заяви Петков. 

Той отново отхвърли твърденията, че с президента Георги Първанов са се срещали с бившия премиер Бойко Борисов, за да обсъждат дейността на АБВ."Това е абсурд! Такъв запис няма, скептичен съм дали изобщо има някакъв запис”, заяви Петков.

Той отново потвърди, че е разговарял с Бойко Борисов на темата „Белене” и за спортна зала в Плевен и обясни, че за срещата е информирал премиера Пламен Орешарски – преди и след срещата.

„Миналата седмица разговарях с г-н Писанчев и вицепремиера Йовчев. Пред тях изразих мои разсъждения, че с президента Първанов сме обект на проследяване. Увериха ме, че такова нещо няма. Вярвам им, заяви Петков.