Още по темата

ГЕРБ и Реформаторският блок се обединиха около необходимостта от предсрочни парламентарни избори у нас още през тази година. Отговорът за датата ще дойде след като станат ясни резултатите от евровота на 25 май, според бившия премиер Бойко Борисов.

Ръководството на ГЕРБ, водачът на евролистата Томислав Дончев разговаряха в парламента с лидерите на РБ, съответно и водача на листата Меглена Кунева. Срещата е по искане на десния съюз и беше открита за медиите.

Борисов обеща да направи всичко възможно да победи и БСП, и ДПС, но на 26 май щяло, по думите му да стане ясно, кого хората харесват повече. Моята работа е листата на ГЕРБ да е най-добрата, всички партии са ми конкуренция, уточни той.

Борисов отказа да коментира евентуалното включване на Делян Пеевски в номинациите на ДПС

за Европарламента с аргумента, че не се бърка в работата на другите партии и отговаря за ГЕРБ. Той обаче не бил оптимист за предсрочни избори за Народно събрание след евровота, тъй като Сергей Станишев и ДПС нямало да признаят загуба. Управляващите, по думите на Борисов, нямат нито разум, нито морал. Единствено можели да решат за по-ранен вот, ако през октомври-ноември видят, че не могат да "вържат" бюджета за следващата година. БСП, според експремиера, могат да направят избори, ако Орешарски им каже в какъв батак е държавата, как само за година без работа са останали близо 10 хил. души, как три четвърти от инвеститорите са се оттеглили заради перманентната предизборна ситуация в страната.

Говорителят на РБ Радан Кънев оцени срещата с ГЕРБ като труден политически разговор.

Двете десни формации са единодушни по темата "предсрочни избори", но се разминават за "Южен поток", за създаване на европейски енергиен съюз.

Водачът на листата на РБ Меглена Кунева поиска директен отговор дали евродепутатите от ГЕРБ ще подкрепят идеята за такъв съюз, на който България и Полша да са основатели. Това, по думите на първия български еврокомисар, преведено на обикновен език, означава около 30% по-ниски сметки за ток.

Борисов се обяви "за" европейски енергиен съюз, но в същото време посочи и обясни, защо има държави от ЕС, които не са съгласни.

По думите на Радан Кънев, ГЕРБ не са готови да се конфронтират с партньорите си в ЕНП. Той обеща обаче, първата задача на Кунева и Светослав Малинов, ако станат евродепутати, е да отстояват тази идея.

Подкрепа за подкрепа поиска Борисов от реформаторите.

Лидерът на ГЕРБ настоя представителите на десния алианс да обещаят, че, ако управляват, няма да спират проучванията и разработките на находищата "Хан Аспарух" и други на територията на страната ни, което би гарантирало енергийната независимост на България.