Още по темата

 „Всички казват – България веднага в Шенген. Само че днес нашият интерес не е този. Ако искат да ни приемат, с радост ще приемем, естествено, но сега малко и ние ще им кажем – години наред си играехте с България малко игрички, сега ние зор нямаме за Шенген“, заяви премиерът Бойко Борисов, който днес беше на посещение в русенското село Басарбово.

Премиерът коментира и бежанската тема като заяви, че се полагат големи усилия „за опазване на границите и това се вижда от всички“.

Във връзка с по-голямата сигурност на границата, от 6-ти октомври Европейската гранична полиция ще започне да работи от България:

 „Именно заради най-доброто справяне от Гърция, Италия, България, Финландия, крайните държави, които са на ЕС, на нашата граница с комисарите, може би и Доналд Туск след Щатите ще дойде задължително, европейската гранична полиция ще стартира от България“, заяви по темата Борисов.

„Не само Вишеградската четворка, всички ме подкрепиха. Достатъчно твърдо и възпитано отстояхме интересите на България в Братислава“, заяви още Борисов.

По отношение на ДПС и възможността те да издигнат свой кандидат за президент, премиерът и лидер на ГЕРБ не отговори директно:

 „Толерирам всяка партия и я поздравявам, когато е издигнала свой кандидат и застава зад него. Може да се похвали с успех, може да се похвали и със загуба, да понесе поражение. Не приемам да се криеш зад независими кандидати, зад хора, които нямат нищо общо с партията ти“.

Той обаче коментира, че не се меси в „работите на другите партии, но поздравявам тези, които самостоятелно участват и си носят си своята отговорност“.