Още по темата

„Дъблинското споразумение буквално цепи Европа и затова трябва да се наблегне на компромис“, това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с чешкия премиер Андрей Бабибиш, цитиран от БГНЕС.

Какво обсъдиха Меркел и Борисов в София

Турция: Нови орди мигранти напират към България и Гърция

Българският министър-председател призова да се затворят границите, да се влиза само през КПП и да се изградят центрове за сигурност в Либия и Турция.

„Между България и Чехия няма нерешени въпроси, има огромно приятелство и доверие. Решенията, които предлагаме, са да се удължи споразумението с Турция, България е пример за опазване на границата. Имаме доверието и подкрепата“ обобщи Бойко Борисов.

Премиерът се застъпи за идеята, че трябва да се изградят центрове за сигурност извън ЕС, в които да има нормални условия за мигрантите.

„Дипломацията ни да е такава, че да работи за мирен процес“, добави Борисов.

Въпросите, по които разговаряха двамата бяха свързани с кохезионната политика, селскостопанската политика, енергетиката. Това са рамките, в които се очаква България да има роля.

Запитан дали са водени разговори за продажбата на ЧЕЗ, Борисов отговори: "ЧЕЗ не е наша тема".

Чешкият премиер Андрей Бабиш също изрази своята негативна позиция по Дъблинското споразумение.

"Дъблин 4 и неефективните квоти разделят Европа. Не е възможно да се повтари това, което стана преди. На ниво министри решението за квотите беше взето без нас", добави Бабиш.

Той отбеляза, че Европа трябва да се бори срещу контрабандата с мигранти, които по думите му са спечелили 7 млрд. евро. "Ние разчитаме на българското председателство, за да решим въпроса", категоричен беше чешкият премиер.

"За нас е важно Европа да помисли над шенгенското пространство. Не разбираме защо Гърция е в Шенген, а България, Хърватия и Румъния не са", заяви Бабиш.

Чешкият министър-председател съобщи, че е разговаряно и по темата Брекзит, както и за разширяване на търговията и инвестициите между двете страни.

Бабиш оцени високо срещата на високо равнище през април в страната ни. Двамата разговаряха още и по теми от взаимен интерес - задълбочаване на икономическото сътрудничество и увеличаване на стокообмена, бъдещето на Европейския съюз, новата многогодишна финансова рамка, както и приоритетите на българското европредседателство.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК