Още по темата

На ЕС трябва да предложим, че ще правим инфраструктура на Балканите, защото тя не носи никакъв риск, а само възможност за инвестиции, каза премиерът Бойко Борисов на 12-ия годишен форум, на който бизнесът се среща с правителството, за да обсъждат важни за икономиката въпроси.

Геостратегическите играчи вече са на Балканите и са готови да инвестират, а този който инвестира, той ще има влияние, каза Борисов.

И затова не трябва да си даваме част от Европа и после да се сърдим на други, добави той. Сред тези геополитически играчи са Турция, Китай и Саудитска Арабия, допълни той.

"Третият мост с Румъния над река Дунав е изключително важен. Има европейски банки, които са готови да финансират проекта. Не на последно място са газовите връзки в региона и въпросът дали страната ни ще остане само клиент или ще има активна роля и ще участва в създаване на газов хъб", каза Борисов.

Трябва добре да си направим сметката и дипломатично да отстоим нашия интерес като останем лоялен член на ЕС и на НАТО, подчерта премиерът. "Там където има газопроводи няма и войни . Войни има там, където няма нищо", добави той.

По зумите му „България и Македония дадоха голям пример в Европа, че и на Балканите има държави, независимо от големите противоречия в миналото, които са подписали договор и нещата тръгват напред“.

През 2018 г. темата на форума бе пазарът на труда. Стана ясно, че над 80% от най-добрите ученици у нас въобще не кандидатстват в България след средното си образование, информира NOVA.

Изводът на бизнеса е, че подготвените кадри, които да работят в страната, изтичат навън.

Българските ученици на евродъното по четене

Властта отговори, че резултатите при ученето не идват веднага. Но наистина заради консервативността си образователната система била далеч от предприемачите. 17 000 деца са върнати в клас заради мерките на правителството.

Срещата между правителството и бизнеса премина и през други теми. Например, че правим стъпки към чакалнята на Еврозоната и дори да ни откажат, ще знаем къде са пропуските. И още: доходи, корупция, граници.

Колкото пъти ни връщате към темата с корупцията, толкова пъти ще ви отговаряме, че сте чели неактуална социология

и едно общество, което постига един от най-високите ръстове на икономиката в България, няма как да е най-неуспешното от гледна точка на правилата. Правилата сами по себе си, ако съществуват и се спазват, корупцията остава само вестникарско внушение”, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

„На българските граници мигрантската вълна е нула. Всеки ден сутрин министърът ми ги докладва. Днес нула на всичките граници. Вчера един на сръбската граница. Реално сме в Шенген. Всички европейски институции са заявили, че България е готова за Шенген”, заяви премиерът Борисов.

Според премиера с Европа се държим дисциплинирано и вътрешнополитическият тон не бивало да пречи на еврообщуването, затова той не отишъл на вота на недоверие.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.