Още по темата

Министър-председателят Бойко Борисов днес е на посещение в Турция, където ще участва в церемонията по откриване на нов мост над Босфора – това ще е третият мост, който ще свързва Европа и Азия.

„С президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган обсъждаме мигрантската криза. Предстоят ни изключително трудни месеци, но се надявам заедно с воля от ЕС и Турция да намерим изход.

Ние можем да решим проблема още днес само за България, но аз не искам да е за сметка на Гърция или други европейски страни.

Ние сме солидарни, призовавам за същото и страните от Вишеградската четворка. Убеден съм, че всички заедно можем да се справим. Искам европейско единство и защита на суверенитета на всяка европейска държава. Аз съм убеден, че Европа и Турция ще дадат много по-голяма стабилност заедно в региона.

Благодаря за изразената подкрепа от страна на Турция и готовността им да намалят натиска и товара на България“, сподели премиера в профила си във „Фейсбук“ относно срещата си с президента на южната ни съседка.

Премиерът Борисов запозна турския президент с действията на България след решението на Арбитражния съд в Женева във връзка с проекта за АЕЦ „Белене“, както и с големите енергийни проекти, които могат да бъдат осъществени. Борисов подчерта възможностите за страните от региона и от Европа, които разкрива изграждането на газоразпределителен център на българска територия.

В рамките на срещата

Ердоган изказа благодарност за позицията на страната ни след опита за преврат в Турция.

По-рано Борисов имаше среща и с премиера на Турция Бинали Йълдъръм.

"Оставяйки настрана проблемите с ЕС, които изживяваме, ще направим всичко по силите и възможностите ни, за да намалим товара на гърба на България. Съответните ни учреждения вече започнаха работа по този въпрос. Надявам се, че тези усилия ще дадат резултати в кратки срокове и ще олекотим България, споделяйки товара". 

Източник: Facebook

Това каза турският премиер Бинали Йълдъръм на българския си колега Бойко Борисов, подчертавайки, че е разяснил на Борисов, че ако ЕС не даде на Турция това, което тя иска, това ще постави Европа в огромен риск.

Борисов е на първо официално посещение в Турция след опита за преврат в страната. Той разговаря с колегата си Бинали Йълдъръм, както и с турския президент Реджеп Ердоган, като основните теми ще са миграционната криза и въпроси от сферата на енергетиката.

"Обявяваме война на всички терористични организации. Никоя терористична организация не може да постави на колене Република Турция. Това заяви премиерът на Турция Бинали Йълдъръм на брифинг с българския си колега.

Ще накажем по жесток начин предателите и коварните терористи, които посягат на турския народ, добави Йълдъръм.

"Няма да позволим на терористите да поставят на колене Турция и турския народ. Няма да позволим нито едно терористично нападение да разруши братството и дружбата, подчерта турският премиер. Обсъдихме в подробности с моя приятел Бойко всички въпроси, засягащи отношенията между Турция и България. Турция и България са две приятелски държави и два много добри съюзника. Двустранните ни отношения се разгръщат с всеки изминал ден. Работим с редица регионални организации", уточни Йълдъръм.

"Незабавно предприемаме стъпки за разрешаването на възникващите проблеми. Близките ни отношения с България се отразяват положително и на отношенията ни с ЕС. Знаете че поради продължаващата от години насам в Сирия криза Турция приютява над 3 млн. мигранти. Посрещаме всички нужди на тези мигранти. Защото това е в нашата традиция да оказваме помощ на тези, които са в нужда. С важно значение е в края на октомври да влезе в сила споразумението за либерализиране на визовия режим.

Разясних това на моя приятел Бойко и съм убеден,

че той ще предаде на европейските ни събеседници моето мнение. Знаем и следим отблизо проблема с мигрантите, пред който е изправена България", посочи още турският премиер.

Той визира сделката ЕС-Турция от март, в която Европа се ангажира да даде 6 млрд. евро на Турция, да ускори преговорите за членство и да премахне визите за турските граждани. Турция от своя страна трябваше да прибере всички нелегални, влезли от нейна територия към Европа. 

„Въпреки натиска от нелегални мигранти, етническият мир в страната ни е стабилен.

Представители на различните етнически общности присъстват на всички нива в управлението на страната, а правителството периодично отпуска значителни суми за възстановяване на обредни домове и храмове на всички изповедания, за развитие на пътната и социална инфраструктура навсякъде в страната. Това допринася за равнопоставеното развитие на всички региони”, посочи премиерът Борисов по време на срещата.

По-рано министър-председателят коментира обстановката в южната ни съседка в интервю за авторитетния германски всeкидневник „Франкфурт Алгемайне Цайтунг“ (Frankfurt Algemaine Zeitung):

"Страхувам се от това, което се случва в Турция. Модерно е някои политици да се представят като "смели герои", които се включват във войната. Който дрънчи със сабята, трябва все някога да посегне към нея". 

Борисов предупреждава за нова мигрантска вълна, ако спогодбата между ЕС и Турция от март месец се провали.

След срещата с турския премиер Борисов заминава за Берлин, където в събота ще разговаря с канцлера на Германия Ангела Меркел.

Как Меркел се справя с бежанците

Във формата на тази среща ще участват и премиерите на Австрия, Хърватия и Словения. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган още миналата година заплаши, че може да ,,наводни‘‘

Европа с мигранти, коментира Борисов пред германското издание. 

По думите му последиците от едно такова решение ще бъдат катастрофални. 

Борисов официално призова Европейския съюз да подпомогне най-бедния си член с осигуряването на защитата по границата с Турция.

Към момента България е практически изоставена, казва той. И добавя: „Аз не знам още колко дълго ще успеем да удържим мигрантския натиск по нашите граници. Борисов защитава решението на българската граница да бъде построена стена:

„Това ни позволява изобщо да имаме шанс да опазим няколкостотин километровата европейска граница с Турция.“

"Турция трябва да знае, „че ние не сме изоставени сами на себе си“, казва премиерът.

Той също така поддържа мнението, че Европа трябва да се стреми към възможно най-добри отношения с Анкара.