Още по темата

Президентът Росен Плевнелиев вярва, че българинът все още носи в сърцето си идеалите на дейците на Съединението. Това сподели той в обръщението си по повод разника.

„Решителните действия на българските водачи и на цялата нация при Съединението на Княжество България с Източна Румелия доказаха, че щом сме обединени около правдива и достойна кауза,

можем със самочувствие да ковем собствената си съдба, а не просто да гледаме отстрани, докато силните на деня решават вместо нас“,

категоричен е Плевнелиев.

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев Източник: Гергана Костадинова/БГНЕС

„Вярвам, че изминалите след тези ярки събития десетилетия са калили нашия характер, направили са ни по-мъдри и силни в отстояването на националните ни интереси“, каза още държавният глава.

Министър-председателя Бойко Борисов също поздрави народа по повод 131 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

„131 години след Съединението на България делото на предците ни е показателно за това какво представляват българите в момент на изпитания и трудности. Обединението, съпътствало събитията около Съединението, 

особено необходим пример днес,

когато страната е поставена пред редица предизвикателства не само от национален, а от глобален мащаб”, посочва премиерът.

„Българите са надживели много империи и България ще продължи да я има въпреки всички премеждия, защото народът е показал, че знае как и може да извоюва онова, към което се стреми, и въпреки трудностите и потенциалните тежки последици – да постигне целите си. Затова 131 години по-късно делото на участниците в събитията около 6 септември 1885 г. не е забравено”, отбелязва още Борисов.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пък сподели: „Историята ни учи, че справедливите каузи винаги дават сила и енергия и винаги печелят уважението на всички“.

„Не бива и днес да забравяме, че

нито победите, нито просперитетът на нацията ни са идвали и ще идват даром.

Всички знаем, че след като княз Александър Батенберг обявява Съединението, на нашия народ се налага да се защитава в обявената от Сърбия война. Нека не забравяме, че тогава Българската армия е недобре подготвена и недобре въоръжена и въпреки това побеждава“, посочи столичният кмет.

Тя подчерта, че в решителните боеве при Сливница, Българската армия спира настъплението на сърбите към нашата столица. „По този повод вестник „Таймс“ ще напише – „Победата на българите е победа на правото и правдата“, допълни столичният кмет. Историята е добър учител и всички трябва да я четем“, допълни още тя.