Още по темата

Проф. Любомир Халачев е кандидатът за вицепрезидент на Коалиция „Калфин-президент“, съобщи председателят на ПП АБВ Георги Първанов на пресконференция.

Първанов уточни, че номинацията на председателя на Гражданския съвет към ПП АБВ проф. Любомир Халачев е била предложена от кандидатът за президент на коалицията Ивайло Калфин и е била приета с единодушие.

Проф. Халачев е продуцент, сценарист и режисьор. Настоящ председател на гражданския съвет на АБВ и бивш ректор на НАТФИЗ.

„Дори в условията на демокрация,

истински се ползват от демокрацията само тези, които могат да мислят и знаят какво искат“,

каза самият Халачев по време на пресконференцията.

„Благодаря на всички, които подкрепиха тази кандидатура. Аз я приемам само и единствено като част от общата кандидат-президентска кампания. Подкрепям кандидатурата на Ивайло Калфин, защото смятам, че той е изключително подготвен, може би най-добре подготвеният кандидат между многото кандидати“, заяви проф. Халачев.

Кандидатъ за президент Ивайло Калфин пък заяви:

„Проф. Любомир Халачев е човек, свързан с духовността – тема, по която президентската институция е важно да бъде силна“.

По думите му всеки ще се съгласи, че президентската институция трябва да развива темите за националното самосъзнание и националното самочувствие, за образованието и културата.

„Ние с проф. Халачев считаме, че президентската институция е персонализирана. Тя не е на партии, тя не е на инициативни комитети. Тя е изпълнена от съдържание от хората в нея – от президента и вицепрезидента, които работят вътре“, коментира още Калфин.

Лидерът на Движение „Гергьовден“

Любен Дилов – син апелира към медиите да се опитат да „осветлят“ президентската кампания,

която по думите му всички големи формации „сякаш полагат усилия да направят по-скрита, заметена, невидяна“ и така лишават хората от едно от основните им демократични права – правото на информиран избор.

Дилов-син определи кандидатурата на проф.Халачев като много сполучлив избор. Той посочи, че кандидат-президентската двойка Калфин-Халачев е много добре подготвена и балансирана, особено на фона на все по-заливащия ни генералитет.