Още по темата

Под мотото: „Банско срещу зелената мафия“ днес след обяд близо 1 000 жители на курортния град блокираха за 20-на минути пътя Разлог-Гоце Делчев, предаде агенция БГНЕС.

Протестиращите по традиция преди всеки сезон искат изграждане на втори кабинков лифт за скиорите.

Демонстрантите се обявиха против действията на зелените организации, които през последните години се опитват да спрат изграждането на нови съоръжения в ски зона – Банско.

Срещата за Банско се провали

Представители на туризма на протест за втори лифт в Банско

Блокадата беше осъществена със съдействието на полицията на входа на Банско, за целта трафикът в посока курортния град, Гоце Делчев и обратно, бешр отбиван през Разлог и село Баня.

Начело на протеста беше кметът на курортния град Георги Икономов, председателят на сдружение „Бъдеще за община Банско“ Димитър Русков, депутати от управляващата коалиция и др. Всички те бяха уверени, че това е последният протест, на който издигат плаката: „Последна година без втора кабина”.

„Не знам колко правителства се смениха през последните три години, заради това просто нямаше с кого да говорим, смятам, че настоящото ще изпълни това, което са обещали”, каза Димитър Русков-председател на сдружение „Бъдеще за община Банско”.

Кметът Георги Икономов пък обясни как днес е внесъл в МОСВ искане за изменение на действащия план за управление на парк „Пирин”,

което да допусне възможността за инвестиции или по-точно строителство на нов кабинков лифт. Той изрази увереност, че това е последният протест в Банско. Когато беше блокиран пътя, той обясни, че се наслушал днес на лъжи в националния ефир от страна на „псевдо-еколозите”.

Природозащитниците от своя страна обясниха, че проект за втори лифт не съществува нито в стария, нито в новия устройствен план, информира NOVA. Що се отнася до опашките, имало законово решение и това е увеличаване на капацитета на лифта и промяна на работното му време.

„В момента имаме икономически проблем, а не екологичен.

Банско е на трето място в страната след София и Варна по продажба на имоти от частни съдебни изпълнители. Туристическият му бизнес е във фалит поради прекомерно надутия балон през годините. Темата за втория лифт цели да вдигне срутилите се цени на пазара на имоти”, на мнение е Петко Ковачев от Института за зелена политика.