Държавната газова компания на Азербайджан "СОКАР" ще изследва възможността за газификация на България. Това обяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев по време на правителственото посещение на кабинета Борисов в Азербайджан, съобщава NOVA. В делегацията участваха министрите на икономиката, енергетиката, транспорта и земеделието

Изправена ли е Европа пред газова криза

"Това, което предлагат азерите е най-ниската цена, а ние имаме подписан 1 млрд. кубика с азерите. Това е шанс за много домакинства”, коментира премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят  счита, че България има две възможности за диверсификация на доставките на природен газ - през интерконектора с Гърция и чрез този с Турция.

Той съобщи, че България и Азербайджан вече имат подписан договор със "СОКАР" за доставки на 1 млрд. куб. метра азерски газ на много ниска цена.

От друга страна, президентът Алиев е категоричен, че страната му е готова да инвестира в газификацията на България.

Българският премиер Бойко Борисов отбеляза, че едва 3 процента от територията на България е газифицирана, като в същото време въздухът в страната ни е замърсен най-вече заради използването на дърва за огрев и въглища.

Според него България трябва да си постави амбициозната цел да използва материали за отопление, които са екологични. Борисов отбеляза, че близо 90 на сто от територията на съседната на Азербайджан Грузия е газифицирана, като се надява в най-близко бъдеще с подобен резултат да се похвали и България.

Министър-председателят е категоричен, че България задължително ще се възползва от възможностите и на транспортния жп коридор и на въздушната линия Баку-София.

Транспортният жп коридор Баку-Тбилиси-Карс, изграден със съдействието на Азербайджан, е най-краткият път на пренос на стоки от Азия до Европа, като България може да се възползва максимално от него.

Президентът на Азербайджан заяви, че стокооборотът между двете страни трябва да се увеличи значително.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК