Още по темата

ГЕРБ се отдръпна от Истанбулската конвенция, за която толкова много настояваше. На въпроса „Защо?“ отговори Десислава Атанасова в студиото на „Здравей, България“ по NOVA.

„За никого не е изненада, че ГЕРБ е единствената партия, която може да чуе аргументи. Неведнъж досега сме коментирали въпроса дали има диалог с гражданите и с неправителствените организации. Достатъчно демократични сме, за да чуваме друго мнение.

Какво мислят българите за „джендър“ и домашното насилие

БСП е официално против Истанбулската конвенция

Призна ли правителството на Борисов третия пол

Има редица страхове по тази тема, според мен неоснователни, и затова решихме да дадем възможност за още сериозен дебат

и разяснителна кампания какво е това Истанбулска конвенция”, обясни Атанасова.

„Голяма част от коментаторите на този въпрос не са я чели. В обществото ни се насадиха страхове, които са в голямата си част безпочвени”, допълни тя. „Не казвам, че онези,които протестират срещу нея не са я чели, а че у обществото ни се насадиха страхове, които са в голямата си част безпочвени“, обясни Атанасова.

Тя отрече да е получавала есемес от премиера Бойко Борисов, че трябва да отложат гласуването на конвенцията.

„Не съм получавала такъв есемес. Готова съм да предоставя телефона си, за да проверите”, каза тя.

„Темата стана политическа, а не трябва да е така, защото конвенцията засяга насилието. Мерките срещу домашното насилие стоят извън дневния ред на обществото. Изведнъж някой каза, че в конвенцията съществува думата „трети пол” и обществото ни реагира. А такова нещо в нея няма”, каза още Десислава Атанасова.

По думите ѝ проблемът в политиката е лицемерието, а не различните мнения на партиите. Според Атанасова е нужна разяснителна кампания по тази спорна тема.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.