Още по темата

За първи път на избори у нас в бюлетината ще имаме възможност за т.нар. протестен вот с включеното квадратче „Не подкрепям никого“. Но дали наистина вотът е протестен или гласовете на избралите това квадратче ще отидат при първия.

Кандидат-президентите и вицетата им в СНИМКИ

Асен Генов от „Протестна мрежа“ и математикът Михаил Константинов коментираха темата в студиото на „Здравей, България“ по NOVA.

„Конституцията казва, че избран е този, който е събрал повече от половината гласове, от действителните гласове, а

законодателят вписва категорично като действителни гласовете от „Не подкрепям никого“

за всеки вид избори. Ако приемем тези гласове като едно куче, като дойдат изборите му се слага един етикет „коте“ и то става коте. Хората са излъгани за това, че могат да упражнят протестен вот.

Законодателят се опита да превърне правото в задължение и да вмени на хората задължението да гласуват, въпреки че Конституцията казва, че това е право”, коментира Асен Генов.

Той поясни, че на практика

няма разлика между „Не подкрепям никого” и недействителна бюлетина.

И двете се изваждат от броенето и се стеснява базата, на която се изчисляват процентите.

„Затова според мен правилното е или задължението да гласуваш да го няма, или гласовете от квадратчето „Не подкрепям никого” да участват в броенето”, заяви Асен Генов.

От своя страна Михаил Константинов поясни: „Ако гласуваме с това квадратче, безспорно помагаме на първия. Когато сложите гласовете против всички, без да бъдат подадени за някого, да бъдат действителни, влизате в хипотезата на безкрайния цикъл. Няма да имате избран кмет не на два тура, а дори на 20.

Няма да имате избран президент не на два тура, а на колкото искате”.

„Представете си, че гласуват половината против всички. Тогава никой друг не може да е повече от половината”, допълни той.

„Българите да отидат и да гласуват както искат, но да знаят, че нищо не правят с това квадратче – все едно пускат бяла бюлетина. За мен това е пълна глупост”, каза математикът.