Още по темата

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обяви категоричната си подкрепа към присъединяването на България към Шенген. Това се случи по време на срещата му с председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в Европейския парламент при откриването на пленарната сесия, посветена на укрепването на Икономическия съюз

Борисов към Таяни: Българският народ вярва в ЕС

Ангела Меркел: Благодаря на България за опазването на границата с Турция

Председателят на Европейския парламент отбеляза, че той лично работи прекрасно с представителите на българския парламент и подкрепя приоритетите на председателството ни.

„Доволен съм от решението на страната ви да постави Западните Балкани като приоритет на своето председателство. За мен ще бъде чест да участвам в Интерпарламентарния форум в София през есента“, заяви председателят на Европейския парламент.

Източник: БГНЕС

Антонио Таяни оцени високо решението на българския парламент за организирането на срещи, посветени на парламентарния контрол върху работата на Европол през месец март, както и за дискусията на Комисията за индустрия и научни изследвания.

При откриването на форума Таяни заяви, че националните парламенти играят ключова роля за доближаването на политиката на ЕС до гражданите.

Ние трябва да намерим начин да укрепим доверието в ЕС и неговите институции, заяви той и добави - „Ние сме отговорни пред европейските граждани да следим работата на Европейската комисия".

"Европейският съюз ще спечели от присъединяването на максимален брой държави-членки към еврото", заяви малко по-късно Караянчева.

 „Уверена съм, че пред никой от нас не стои въпросът за Европа на множество скорости, нито за затварянето на едни държави-членки във формати, които са силно ограничаващи за останалите“, допълни тя.

Караянчева изтъкна, че един от приоритетите на ЕС и на БГ председателството е намаляването на икономическите и социални различия между държавите членки.

Тя апелира Кохезионната политика да запази своето място в общия бюджет на ЕС и след 2020 г. По време на ротационното си председателство България работи и ще работи за по-нататъшната интеграция на Икономическия и паричен съюз, заяви още Караянчева.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.