Още по темата

Партия АБВ ще агитира за гласуване със "за" и по трите въпроса на националния референдум, обяви Мариана Тодорова, депутат от АБВ, след като днес коалицията "Калфин - президент" се регистрира в ЦИК за участие в предстоящото допитване.

На референдума избирателите ще отговарят на въпросите да се избират ли мажоритарно депутатите, да има ли задължително гласуване на избори и да бъде ли намалена държавната субсидия за политическите партии.

Нашата регистрация е знак за обединение за повече независимост чрез повече граждански инициативи, каза Тодорова. Референдумът е позитивна провокация към политическата класа, защото касае промяна на модела, добави тя.

Ние искахме да облекчим режима за провеждане на референдумите.

Призоваваме да се гласува с "да" и на трите въпроса, макар че имаме коментари по някои от тях и считаме, че смесената избирателна система е по-удачна от мажоритарната.

Председателят на "Движение Гергьовден" Любен Дилов-син посочи, че референдумът е възможност да се постави отново въпросът за свикване за последен път в нашата история на Велико народно събрание, което да промени Конституцията.

Народният представител от АБВ и зам.-председател на партията Румен Петков изказа безпокойство, че те са единствената парламентарна сила, която се регистрира за участие в референдума.

Това означава, че останалите парламентарни сили, в това число ГЕРБ и БСП, нямат интерес от реален дебат по въпросите на референдума и това е част от неглижирането на гражданското общество, смята той.

Вижте още:

Кои се регистрираха в ЦИК за изборите на 6.11

ДОСТ ще участва в изборите за президент

Татяна Дончева: Може би имам шанс да се погрижа за хиляди деца