Над 18 часово заседание коства на депутатите в българския парламент и някои присъстващи министри окончателното приемане на част от бюджета за 2018 година.

Времето от 9ч. сутринта до след 3ч. на следващата сутрин премина в спорове и гласувания по секторните финанси. Управляващото мнозинство прие няколко удължавания на работния ден, докато от опозицията искаха прекратяването му. 

Увеличават майчинските с 40 лв. и минималните пенсии със 7 лв.

Бюджетът и Ньойският договор скараха депутатите

На същия принцип управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти приемаха с мнозинство предпочитаните от тях бюджетни планове, също както на първо четене. От БСП обаче максимално затрудниха процеса, като искаха прегласуване на всеки текст, въпреки настояването си работата за деня да бъде прекратена. 

Най-напред в ранния следобед беше приет бюджета за държавно обществено осигуряване, където е предвидено повишаване на размера на пенсиите и други социални плащания. Според опозицията обаче те са по-малки, отколкото са възможностите на бюджета.

Късно вечерта беше приета приходната и разходната част на плана за държавните финанси. Рамката за 2018 предвижда 23,5 милиарда лв. приходи и 11,9 млрд. лв. разходи.

От тях 3,2 млрд. отиват в общините, близо 4,5 млрд. за осигуряване, 1,2 млрд. за здравната каса. Вноската ни в ЕС ще е над 1 млрд. лева.

Според БСП всичко това е „бюджет на пропусната година за България, харчене на пари без ясна цел и резултат, и обслужване на корпоративни интереси”.

Лидерката на партията Корнелия Нинова настоя, че с бюджета се „наливат средства в доказано неработещи системи” като образователната и здравната.

Според „червените” е нужно да се премахне системата на делегираните бюджети в училищата, а болниците да спрат да бъдат търговски дружества.

Нинова и Борисов в съдебен дуел. Тя: Той сравни Левски с мигрантите

БАН спуска черни знамена: Ликвидират ни

От традиционната левица още изтъкват, че България продължава да е единствената страна, в която и минималните доходи се облагат.

БСП искат както необлагаем минимум, така и прогресивно подоходно облагане. Именно социалистическата партия въведе несоциалистическия плосък данък по време на Тройната коалиция, както и от ОП не пропуснаха да припомнят вчера.

В определени сфери като отбраната, БСП искаха повишаване на разходите. Според окончателно приетия бюджет на МО те ще бъдат 1,1 млрд. лева, при 44 милиона предвидени приходи от сектора.

От ОП подчертаха, че разходите за отбрана са увеличени, но Таско Ерменков от БСП ги сметна за недостатъчни и заяви:

„Който не брани собствения си войник, брани чужди войници.”

Около 1,3 млрд. лева ще е бюджетът на МВР. От тях 1,1 млрд. отиват за персонал. С тези пари правителството трябва да реши кризата в сектора, където полицаи и пожарникари от месеци насам протестират за по-високи възнаграждения и по-добри материални условия. Обещанието на кабинета беше нужните средства да се предвидят именно в новия бюджет. Не е ясно обаче дали те ще бъдат достатъчни. 

"Този бюджет не покрива в ни най-малка степен очакванията на служителите на МВР. Посрещнахте празника на Пожарната с протести, опасявам се, че ще посрещнете Коледа и Нова година отново с протести", предупреди управляващите Иван Иванов от БСП. 

Общите предвидени пари за образование и наука са близо 584,5 милиона. Повечето от парите (почти 323 милиона) отиват за персонал, предвид заявената политика на сегашното правителство да удвои учителските заплати до края на мандата си.

Системата на делегираните бюджети на училищата, критикувана от опозицията, също ще претърпи промени. Парите за едно учебно заведение вече няма да зависят само от броя на учениците, а от броя на паралелките, спецификите на региона и качеството на учебния процес в по-дълготраен период.  

Приемането на 2-ро четене на бюджета за образование и наука вероятно ще доведе до продължаване на протестите на работещите в Българската академия на науките. Оттам са на мнение, че правителството не изпълнява ангажимента си да отделя 1% от БВП за наука. Учените се оплакват от ниските си заплати и определят бюджета им за догодина като „ликвидационен”.

Бюджетът за култура през 2018 ще е над 175 милиона лева,

решиха депутатите вече в ранните часове на днешния ден.

От тях 151 милиона лева отиват по направление „Политика в областта на създаване и популяризиране на съвременно изкуство в страната и в чужбина и достъп до качествено художествено образование”,  почти 19 милиона са за опазване на движимото и недвижимото културно наследство, а близо 5 милиона за администрацията. 

Работата по бюджета за 2018 депутатите ще продължат днес от 10ч. Остават около 80 текста.