Още по темата

"Призовавам кандидат-президентите да проведат такава кампания, която да допринесе за съхраняване и надграждане авторитета на президентската институция. Вярвам, че достойното поведение ще бъде оценено от гражданите".

Всичко за кандидат-президентите и изборите

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщение към нацията по БНТ в 20:00 часа в първия ден от началото на кандидатпрезидентската кампания. Изборите за "Дондуков" 2 и референдумът, иницииран от "Шоуто на Слави" ще са на 6 ноември. 

"Президентската институция натрупа опит и авторитет за четвърт

век съществуване, за което принос има всеки един от демократично избраните президенти, но преди всичко гражданите, които им дадоха своето доверие и подкрепа. Българските президенти се различават помежду си, но всеки един от тях е допринесъл за авторитета на институцията. Нека пазим този авторитет, защото заемащите поста се сменят, но институцията остава", посочи Плевнелиев. 

Кандидат-президентите и вицетата им в СНИМКИ

Той призова кандидатите за президент да проведат позитивна и градивна кампания и за дебати по същество.

"Българският народ няма нужда, нито от поредната доза политически нападки, нито от войнстващия популизъм, с който някои политици се опитват да привличат гласове", посочи той и продължи:

"Гражданите не очакват на всеки 5 години всичко в държавата да започва отначало.

Безпринципното противопоставяне няма да ни донесе нищо добро. Именно затова през моя мандат работих за приемственост. Продължих и надградих много от инициативите на предишните президенти, като стартирах и нови такива. Вярвам, че доброто трябва да се отстоява, съхранява и развива".

Ще познаете ли шестима кандидат-президенти като деца - СНИМКИ

Накрая той завърши обръщението си с пожелание за успех на всички кандидати за президент и вицепрезидент.

Междувременно тази вечер БСП откри предизборната си кампания. Кандидатът за президент ген. Румен Радев заяви, че изборите за него не са състезание. 

"Ще бъда отговорен президент, ще отстоявам правата си. Ще бъда президент на всички граждани. Нямам амбицията да бъда бащата на нацията. Но ще бъда гласът и волята на българския народ", посочи бившият главнокомандващ на ВВС.