10

П роливни дъждове и мъгла създаваха в петък проблеми за шофьорите по магистрала "Струма" и в района на Владая по пътя София - Перник

Реката в софийското село Мало Бучино преля, заля мост и две къщи.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посети селото, където се работи по отстраняване на проблем във връзка с интензивните валежи, съобщи пресцентърът на общината. На място са екипи на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" и Пожарната, изпратена бе и допълнителна техника. По-късно ситуацията е била овладяна и е осигурен достъп на хората до домовете им.

Циклонът "Филип" вече е над България,

а със снеготопенето се засилва опасността за наводнения. Опасно силни дъждове ни очакват и през уикенда. В неделя през нощта се чака и сняг. 

Най-много дъжд се е изсипал в кърджалийската община Кирково - 56 л/кв.м, в Берковица - 37 литра, в Чипровци - 35 л/кв.м. Най-силен е вятърът по Черноморието и планините с 90 км/ч. 

Източник: Nova.bg

Със заповед на премиера от 30 ноември е сформиран щаб за контрол и координация във връзка с прогнозите за усложнена метеорологична обстановка. Задействан е планът за действие при наводнения, усилени валежи и вятър. През целия ден днес събирахме информация от регионалните щабове, съобщи тази вечер министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Очаква се тази нощ количествта на валежите да стигнат своя пик в районите на Югозападна България и Родопите. През идните дни: в неделя валежите ще са основно в Родопите, в понеделник, ще е топло, но ще започне да нахлува по-студен въздух от северозапад, но валежите ще се успокоят. В понеделник в планините ще вали сняг над 1700 м. Вятърът стихва още днес, обобщи накратко метеорологичната прогноза директорът на НИМХ – БАН проф. д-р Христомир Брънзов.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението гл. комисар Николай Николов представи информация за ситуацията днес:

За радост,

никъде на територията на страната няма критична ситуация

На територията на областите Благоевград, Перник и Кюстендил има спорадично излизане на по-малките реки от коритата, които не представляват опасност за хората и имуществото.

Разпореденото наблюдение на критичните точки и язовирните стени продължава и през нощта.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обобщи

данните за столицата: най-силни бяха дъждовете в южните и западните райони на София

и паралелно с обилното снеготопене имахме критични моменти и участъци. Сигналите са общо 44 – повечето за образували се завирявания.

Екипите реагираха за почистване на шахти и отводняване. Две къщи в Мало Бучино са наводнени заради излизане на реката от коритото, но с помощта на тежка техника екипите на пожарната са се справили вече със ситуацията, продължава отводняването на къщите, като жена от единия имот е била изведена.

Повишени са нивата на реките в тези райони на София. Кметовете и в Иваняне, Връбница и в район Сердика продължават наблюдението, след като през деня нивата на реките се повишиха, но вече са спаднали. 10 екипа на аварийното звено на общината и Столичният инспекторат приемат и отработват сигнали и са в непрекъсната координация със СДВР и екипите на пожарната.

Във връзка с обстановката по поречието на р. Искър и малките реки, които се вливат в нея уточнихме мерки къде да бъдат подсилени екипите и да бъде преместена техника – особено в тесните участъци и на местата, където преди време е имало наводнения, за да сме готови ако нивата продължават да се вдигат, поясни министър Радев.

Електроенергийната система на страната е стабилна, в рамките на електроенергийния системен оператор няма аварии.

По отношение на трите електроразпределителни предприятия на територията на страната – има

епизодични проблеми с електрозахранването на общо 14 000 клиенти на ЧЕЗ в областите Кюстендил, София и Благоевград,

като 40 екипа работят за отстраняване на повредите до няколко часа. Енергийната система е стабилна – на територията на Енерго Про и EVN няма населени места без ел. захранване. Тъй като НЕК стопанисва най-големите комплексни язовири в страната, важно е да съобщим, че те са в необходимата кондиция и свободният им обем е над 30%., съобщи министър на енергетиката Теменужка Петкова.

Няколко са

армейските формирования, които имат готовност да оказват помощ на населението

във връзка с усложнената обстановка – те са на територията на Благоевград, Смолян, Хасково, София и област София. По решение на Националния щаб и със заповед на министъра на отбраната командирите по места са в тясна връзка с областните и общинските управи и са в готовност за оказване на помощ. Военно-полицейски сили и ВМА също имат готовност за реакция в помощ за хората в застрашените места в случай на нужда, съобщи бригаден ген. Иван Ортомаров, директор на Дирекция „Операции и подготовка“ в МО.

Силен дъжд валя в Перник,

наводнени бяха улиците около Трета поликлиника в града. Кметът на Перник издаде заповед за постоянно наблюдение на рисковите обекти на територията на общината във връзка с лошите метеорологични условия.

Ще се следят трите язовира общинска собственост, както и рискови точки в коритата на реките. Уведомени са всички кметове на население места да бъдат бдителни, за да не се стига до неприятни инциденти.

От четвъртък започнаха проверки на язовирите в страната

Според експертите, които следят нивото на водата, състоянието на язовир „Кринец” над Банско не застрашава жителите.

Нивото на реката, която преминава през Берковица,

се е повишило значително. Заради падналите дъждове - близо 40 литра на квадратен метър, и топенето на снега, коритото й започна да се пълни рязко още в четвъртък вечерта. 

Ако нивото се повиши само още метър, реката ще прелее.

Дежурни екипи на общината постоянно наблюдават критичните точки. 

През почивните дни ще се задържи дъждовно,

обилни валежи ще има в Южна и Централна България.

В събота температурите ще са между 5° и 10°. По-високи ще са в Източна България, където ще продължи да духа умерен южен вятър и максималните там ще са между 12° и 15°.

В неделя късно

през деня ще започне да нахлува студен въздух и през нощта срещу понеделник дъждът в Северозападните райони ще премине в сняг.

В понеделник заради

студен вятър захлаждането ще продължи, но вече ще бъде почти без валежи. 

Сутрешните температури ще бъдат отрицателни, а дневните ще бъдат между 3 и 10 градуса в цялата страна, за София около 4 градуса.

Във вторник се очаква максималните температури да паднат още и ще бъдат между 0 и 7 градуса, остава ясно и слънчево.

На Никулден ще бъде студено, без валежи, с дневни температури между 3 и 8 градуса. В четвъртък сутринта минималните температури ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, а максималните между 2 и 9 градуса. За София минималната температура ще бъде около минус 7 градуса, а максималната около 3 градуса над нулата.

На студентския празник сутринта температурите ще бъда отрицателни навсякъде, а през деня ще бъдат между 3 и 6 градуса, като над цялата страна ще бъде слънчево.

През първото десетдневие на месеца ще има повече дъжд и облаци. Към 4-5 декември от север ще нахлуе студен въздух и дъждът ще премине в сняг, но валежите бързо ще спрат.

През второто десетдневие на декември времето ще остане динамично. Около 12-13-и отново се очакват значителни валежи, предимно от сняг. Ще има ново понижение на температурите.

През третото десетдневие, когато са и коледните и новогодишни празници, ще има относително повишение на температурите около 25 декември. Не са изключени превалявания от сняг.

Вижте подробна прогноза за времето в Sinoptik.bg

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 26 минути

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 31 минути

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 час

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 2 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 3 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 3 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 3 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 3 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 3 часа

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша