Още по темата

Пазарджик няма да се откаже от двете лъвчета Терез и Масуд, въпреки съпротивата и готвените утре протести на неправителствени организации в София. Това заяви кметът на града Тодор Попов.

Зоопаркът вече се готви да посрещне лъвчетата. Клетката на двете лъвчета ще струва на общината 150 хиляди лева. Основите й вече са положени.

По думите на градоначалника, климатът в Пазарджик е много по-добър за отглеждане на този вид животни, отколкото Холандия. 

Той заяви, че ще търси партньорстово на природозащитниците от "Четири лапи" за отглеждането на двете лъвчета. Според него зоопаркът в града разполага с необходимите условия за това. 

От организацията обаче смятат, че в България те няма да оцелеят. 

Лекарите, които се грижат за животните в зоопарка призваха, че отглеждането на лъвчетата ще е предизвикателство за тях, защото не са се сблъсквали с подобен вид заболявания.

Жителите на Пазарджик са единодушни - двете лъвчета трябва да се гледат при тях.

След като разбрали, че в Разград има проблеми с животните, поискали да гив земат те, това било обичайна практика между зоологически градини. 

През септември в зоопарка в Разград се раждат три лъвчета. В зоопарка "без лиценз - на цимента, пред панаирна тълпа" оцеляват две от тях. Общинският съвет в Разград е решил да подари двете лъвчета на зоокъта в Пазарджик, откъдето признавха през декември, че нямат нито подходящо заграждение, нито обучен персонал. Това провокира днешния протест, организиран от Организацията за защита на животните "Четири лапи".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram