Патриарх Кирил е разочарован от размиването на ролята на Русия в освобождението на България - под това заглавие официалната руска агенция ТАСС информира за срещата на руския патриарх с президента Румен Радев днес.

"Искам откровено да заявя, че за мен беше трудно да слушам всички тези позовавания за участието на други държави в освобождението на България. Нито полският сейм, нито литовският сейм са взели решението за започването на войната с Османска Турция. Надявам се, че медиите ни чуват и ще предадат разочарованието на патриарха от това, че той е чул погрешната историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождаването на България", каза патриарх Кирил.

Патриарх Кирил на Шипка: Тук е свещено място

"Ние сме за историческата истина, господин президент. Ние тази историческа истина сме я завоювали със своята кръв. И не може да има никакви политически и прагматични причини тя да бъде премълчавана днес или лъжливо интерпретирана", подчерта руският патриарх.

"Всички разговори за дружбата се проверяват от реалността. Ако, говорейки за дружбата, ние забравяме за жертвите, които са били дадени за освобождението на България, тогава тези думи престават да имат значение", смята патриарх Кирил.

Българският държавен глава цени високо участието на руския патриарх в тържественото отбелязване на 140-годишнината от Освобождението на България и подчерта, че народът ни пази спомена за Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. и България уважава паметта на воините, загинали за нейното освобождение. „Така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност“, подчерта Румен Радев, цитиран от прессекретариата на президента.. 

По-рано днес патриарх Неофит и руският патриарх Кирил отслужиха в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" Съборна света литургия, посветена на 140 години от Руско-турската война.

ВИЖТЕ СНИМКИ

Приемете нашата дълбока благодарност за радостта от това да бъдем заедно в тези паметни дни. Вашето присъствие сред нас и на всички гости от Русия е още едно свидетелство за здравите и непрекъсваеми духовни връзки между нашите православни народи и православните ни църкви. Свидетелство за нашето единство и залог за нашето общо бъдеще в следване на Евангелския път, обърна се патриарх Неофит към руския патриарх.

МВР пази патриарх Кирил от социалните мрежи

Патриарх Кирил на Шипка: Тук е свещено място

Светът, в който живеем днес е секуларизиран и все повече обезверен, и изправя нашите православни църкви и православната ни съвест пред още по-нови и по-опасни предизвикателства и изпитания, в условията на които всички ние сме призовани да бъдем верни пастири на своето стадо, каза в словото си патриарх Неофит.

В единството е истинският залог за нашата сила и за нашия успех, заяви патриарх Неофит.

Господ да благослови Светата Българска църква и да не оставя народа й без своите милости, каза патриарх Кирил.

„Християните знаят, че без Божията помощ всяко човешко усилие се оказва напразно. Истинското чудо понякога идва точно тогава, когато всички човешки сили са изчерпани в отговор на последното усилие на човешката воля. То се появява там, където действително е необходимо в живота на човека за неговото спасение. То изисква насрещно действие от човека-усилена молитва и устременост към Бога“, каза още патриарх Кирил.

"Историците говорят за това, че нито Русия, нито българският народ, са били готови за тази война. България е била обезкървена жестоко от потушеното въстание, а Русия още невъзстановена от неблагополучния конфликт с европейските държави в предшестващите години. Войната заплашвала да легне като тежко бреме над цялото руско население и да изостри отношенията с Европа, но Русия е потресена от страданията на единоверния народ и решава да го защитава, презирайки собственото си благополучие и без да получи в замяна на това нещо“, заяви Московският и на цяла Русия патриарх.

Той посочи, че свещената българска земя е напълнена с кръвта на български опълченци и руски войници, паднали в битката преди 140 години, когато нашите народи се сражават рамо до рамо за свободата на България. Тази победа носи и духовния смисъл на победата над земното зло и несправедливост. Тя е дадена заради вярата на нашите народи, заяви патриарх Кирил.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram