Още по темата

„Словото Божие гласи, че няма по-голяма любов от тази, в която се полага душата за свободата на другите“. Това каза в словото си по повод Националния празник на България руският патриарх Кирил, който е на посещение у нас и отслужи тържествения благодарствен молебен в Шипченския манастир „Рождество Христово” с българския патриарх Неофит. 

Там двамата патриарси, президентът, председателят на парламента, народни представители и хиляди българи почетоха подвига на героите. Те участваха в тържественото честване на 140-ата годишнина от Освобождението на страната.

„Всяко следващо поколение православни християни, с живо внимание и неподправен интерес, отново открива историята на Освободителната война. Причината за това е уникалният жертвен характер на тази борба за свободата на угнетените братя”, добави той.

Какво каза президентът Румен Радев на Шипка

„В чест на безстрашните защитници на Шипченския проход, на този връх, който бе назован по името на св. Николай чудотворец, бе издигнат този величествен монумент, където са положени останките на загиналите тук руски воини и български опълченци. Намирайки се на това свещено място, не може да не се усети особеното благоволение и да се преклоним пред тях със съзнанието за непреходното историческо значение на подвига на защитниците на Шипка. Да бъде вечна и свята тяхната памет“, каза още руският патриарх Кирил.

Източник: БГНЕС

„Моля се проявилата се с особена сила преди 140 години духовна връзка между нашите народи да остане нерушима и да намери израз в братско единомислие и готовност да положим усилия за укрепване на единството на Светото Православие, да запазим християнските ценности и православните традиции на нашите отци. Това е един празник за българския и руския народ”, добави патриархът.

„Днес, в деня на Освобождение на България от османско робство, ние произнесохме молитви за упокой на руските воини и българските опълченци, геройски загинали при отбраната на Шипка, която е един от най-ярките епизоди в Освободителната война”.

„Приветствам ви с тази удивителна годишнина”, поздрави още патриархът.

Залогът на нашата истинска свобода е в това да не заменяме никога православната вяра със съмнителни и душепагубни учения и влияния. Това каза българският патриарх Неофит по време на благодарствения молебен.

Какво написаха световните лидери за Националния ни празник

Хиляди се качиха на Шипка

Гугъл с гаф за 3 март

Радост, гордост и благодарност владеят сърцата ни в този празничен Трети март, когато цяла България чества 140-ата годишнина от своето Освобождение - радост от свободата, в която вече 140 години живеем, гордост, извикана от героичните събития, които си припомняме днес и благодарност към Бога, и към нашите освободители, които пожертваха живота си заради нас, за да може отново българският народ да може да гради сам своите съдбини. Този храм, в който се намираме днес, остава и до днес един от паметниците на нашата българо-руска служба и на нашето православно единствено. Този храм, в основите на който лежат костите на хиляди български и руски воини, отдали живота си за свободата, ще продължава да ни напомня за чутовния подвиг на братска Русия и за онази любов, която нейните синове ни засвидетелстват.

Затова нека в този паметен за всички нас ден и в памет на героите да съгряваме сърцата си с онази божествена любов, която, по думите Му, е свръзка на съвършенство. Нека никога да не забравяме стореното от нас и от нашите православни братя, да пазим като най-скъпоценно съкровище нашата православна вяра, и да не заменяме никога нейните вечни и непреходни истини със съмнителни, а често и с явни душепагубни учения и влияния. В това е залогът на нашата истинска свобода, заяви патриарх Неофит.

Източник: БГНЕС

На Шипка председателят на парламента Цвета Караянчева

заяви, че Освобождението е велика дата в нашата история, която проправя пътя на българската държава към нейното възраждане. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МАСОВО СКИ ПУСКАНЕ С ТРИБАГРЕНИЦИ В ПАМПОРОВО

Трябва да помним, че свободата е привилегия, сподели още Цвета Караянчева. Тя призова да пазим свободата си и да я предаваме на идните поколения, да бъдем разумни и да мислим за бъдещето, защото разделението не помага на никого.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram