Още по темата

В бюджета на Здравната каса има дупка от 35 млн. лв. за лекарства. Освен това от институцията твърдят, че нямат никакъв контрол как се харчат парите за медикаменти, информира NOVA.

Тази година държавата ще изхарчи над 3 млрд. лв. за здраве. Но и тази година отделните проблеми на пациентите ще останат нерешени. „Много голяма част от лекарствата си ги заплащаме”, казва пациентка. Друга пък пита възмутена:

„А как го направиха това, че примерно едно лекарство, което взимам за диабета вчера струваше 2.17 лв, а сега го вземам за 7.88 лв?”.

Увеличават цените на лекарствата

Фармацевти масово продават лекарства без рецепта

За да стигат предвидените пари за лекарства, трябва да се контролира как се харчат. „В областта на лекарствата мога да кажа, че до момента според мен, не само че е слаб контролът, той липсва този контрол”, заяви Кирил Ананиев, председател на надзорния съвет на НЗОК.

А Здравната каса иска да контролира по цялата верига – от изписването на лекарството, през наличностите в аптеките и дозирането в болниците.

Опасенията на държавата, оказва се, направили впечатление и на фармацевтите.

„В последно време има доста рецепти за такива лекарства, които са доста скъпи – за около 1000 лв., над 1000 лв.”, коментира магистър-фармацевтът Ангелина Петрова.

Още по темата вижте във видеото горе.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК