Още по темата

За първи път в България пациентка с тежко онкологично заболяване е здрава, в ремисия, но без лечение. Младата жена е била подложена на традиционна терапия, а след спирането й дори забременява, разказва NOVA.

При случаен преглед през 2013 г. Лили разбира, че е тежко болна.

„При профилактични изследвания се установи, че имам завишени нива на тромбоцити и левкоцити и оттам се почна всичко”, разказа Лилия Иванова. Тогава тя е на 19 години.

Започва тестване на нова терапия срещу рак

Лекарите решават да лекуват Лилия с т. нар. „прицелни медикаменти”, които се прилагат широко след 2000 г. и се осигуряват по Здравна каса.

За да държат болестта под контрол, обаче, лекарите не могат да прекъсват терапията. Докато през май Европейската агенция по лекарствата обявява, че при определени условия конкретно лекарство може да се спре.

Вече 8 месеца Лили не се лекува, а показателите й са като на напълно здрав човек. В България досега не е имало такъв случай, а в света подобни пациенти все още са изключение.

Няколко месеца след края на лечението се сбъдва и мечтата на Лили и съпруга й - двамата очакват дете.

Уникална операция за България и света спаси жена

"Човек трябва да се бори, защото си заслужава заради тези мигове, като този, който ще ни се случи на нас. Просто хората не трябва да се отказват”, споделя Лили.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.