Още по темата

Около 100 българи бяха блокирани на летището във Франкфурт, заради отменен полет на авиокомпанията „Wizz Air”. За това сигнализираха някои от потърпевшите в ефира на „Здравей, България”.

Полетът е бил отменен заради лошото време.

Снежен ад в Западна Европа

Хората твърдят, че компанията не им е осигурила престоя и храната за дните до отпътуването им към България.

„Тези разходи ще бъдат поети от „WizzAir” в разумни граници, срещу предоставени фактури и след попълване на заявление на сайта на компанията”, увери авиопревозвачът.

Пътниците обаче твърдят, че от авиокомпанията заявили, че ще им върнат само парите за билети. Обезщетения нямало да се изплащат, мкар че някои от тях е трябвало да си купят скъпи билети за връщане.

Как да получим обезщетение при закъснял или отменен полет

Пътуваме повече със самолет, билетите поевтиняха

Какво да правим в подобна ситация, как да търсим правата си

Най-нормалното е авиокомпанията да се погрижи за пътниците, да осигури храна и нощувки. Има обаче и случаи, когато не успява и в тези случаи трябва

да събираме всички касови бележките за хотел, за храна, за транспорт

и да ги представим като искане към авиокомпанията, обясни Богомил Николов, експерт от Асоциация „Активни потребители”. Той поясни, че едва ли нощувка в петзвезден хотел може да се приеме за разумно, но авиокомпанията е длъжна да възстанови разходите примерно за нощувка в тризвезден хотел.

В случая полетът е отменен, а щом е отменен вече можем да говорим и за компенсация,

защото авиокомпания може да отмени полет до 14 дни по-рано, обясни Николов.

Тук има един трик, най-вероятно в подобна ситуация авиокомпанията предлага на пътниците да се откажат и да им върнат парите за билета, тъй като при закъснение над 5 ч. пътникът може да се откаже и да си поиска парите. Ако пътникът не са е отказа от полета, вече му се дължи обезщетение.

Ако мястото, на което се намираме, е на повече от 1500 км разстояние от дестинацията, която трябва да достигнем, ни се дължи обезщетение от 400 евро

За по-кратките полети компенсацията е до 250 евро, обясни Богомил Николов в ефира на „Здравей, България” 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК