Още по темата

Още двама помощник-възпитатели в центъра за настаняване от семеен тип в Борован са тормозили децата там. 

Това са казали децата от дома при разговори с хора от Държавната агенция за закрила на детето, заяви социалният министър Бисер Петков.

Преди дни "Господари на ефира" показаха запис, от който се вижда как възпитателката Людмила Петрова удря шамари на две деца. Тя освен възпитател в Центъра за деца, лишени от родителски грижи е и временно изпълняваща длъжността управител.

„Проверката е извършена своевременно, веднага след сигнала от 8 февруари. Предстои да бъдат предприети съответните дисциплинарни наказания. Такива са препоръчани към доставчика на услугата община Борован. Ще бъдат предприети и действия от ДАЗД“, обясни ресорният министър.

Все още няма съставени актове за наказания, защото има процедура. Констатирани са и други пропуски в центъра.

Относно това какви конкретни мерки ще бъдат предприети към възпитателките, проявяващи агресия, Петков заяви, че това зависи от действията на ДАЗД. „Ще бъдат предприети санкциониращи действия за извършени нарушения. На кмета на общината като доставчик на тази услуга ще бъдат дадени препоръки за санкциониращи действия. Ще направим възможното в най-кратки срокове служителите, за които са констатирани нарушения, да бъдат отстранени. Това е в правомощията на кмета на общината“, посочи Петков.

Горчив спомен от дома в Борован - разказ, който трогва на жена, работила в дома

Масови проверки, искат криминализиране на насилието над деца

По думите му с МОН са обсъдени варианти и за образование на децата в домовете. 

Той обясни, че предстои да се обсъжда въвеждането на видеонаблюдение в домовете.

ДАЗД пое ангажименти да извърши проверки до средата на годината във всичките 282 центъра за настаняване от семеен тип, стана ясно още от думите на Бисер Петков.

Петков изтъкна, че за 7 години е направено много, но е явно, че има проблеми, които трябва да бъдат решавани.

По-рано пред NOVA едно от децата, които живеят в центъра, разкри, че там стават „ужасяващи неща". 

„Не само тя (Людмила Петрова), а и един от помощник-възпитателите ни бие. От пет години съм в този дом и нищо не се е променило. Не сме се оплаквали, защото винаги сме се страхували от последствията”, каза още момичето от дома.

Тя разкрива още, че веднъж е била удряна от „управителя на центъра”. И допълва, че всички настанени там деца са подложени на системен психологически тормоз – обиди, главно свързани с бъдещето им на „проститутки и затворници”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram