Още по темата

Опасно покачване на нивото на Дунав се очаква днес в района на Силистра. Прогнозите на Агенцията за проучване и поддържане на реката прогнозата за началото на седмицата са за 15 сантиметра покачване, предаде NOVA

Нивото днес и утре може да достигне 712 сантиметра.

На територията на страната река Дунав е понижила нивото си единствено в Ново село и Видин.

По-малко от метър до преливането на Дунав, опасно време 

Навсякъде по долното течение се отбелязват положителни стойности. Спасителните служби в Силистра вече са разпратили писма до всички кметове на населените места в близост до водата. На този етап пряка опасност за населението няма.

Междувременно река Тунджа

е пред преливане край Елхово. До достигане на критичното ниво остават 20 сантиметра. Водоемът заля най-ниските части от градския парк, стадиона и кооперативния пазар, но не се налага евакуиране на хора. Денонощното наблюдение на водата продължава. От кризисния щаб очакват постепенно понижение на речните води.

Жълт код за поледици е в сила за 5 области на страната за 26 март, в други 7 предупреждението е за силен вятър.

Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

В областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново през нощта и в сутрешните часове има условия за образуване на поледици. От НИМХ съобщават, че при тази степен на предупреждение са възможни ограничения при дейности на открито и хората хората трябва да са внимателни, когато вървят или шофирате при заледени повърхности.

Жълт код за силен вятър е обявен в областите: Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали. В тези части на страната се очаква южният вятър през деня да се усили и поривите му да достигнат до 20-24 м/сек. При жълтия код за силен вятър хората трябва да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram