Още по темата

Медицинска бележка вместо касов бон за таксиметров превоз – това се случва в София, като жертвата е служител в социалното министерство на Словакия, съобщава NOVA.

„Той ми даде това. Колегите ми казаха, че това е бележка, ако си в болница”, разказва Сденка Рихтер.

Истории на таксиджии: От секс до изкуствени крака

Инспектор под прикритие излови такси с помпа

Тя дошла по работа в България. Кацнала на Терминал 1 на летището в София с полет от  Братислава. И попаднала на такси менте.

„Когато пристигнах, един таксиметров шофьор беше вътре и ме попита дали имам нужда от такси. Аз казах „да, трябва ми”. Заяви, че ще струва 20 лв.”, добавя Сденка Рихтер. Цената е от летището до хотел в центъра на София.

По време на пътуването жълтият автомобил без означения за такси, тарифи и касов апарат, на няколко пъти изгасва. Накрая Сденка получава медицинска бележка, на която пише, че е платила 10 евро.

Проверка на NOVA със скрита камера лесно открива шофьора на фалшивото такси, както и хора, които са замесени в схемата за измама и привличат клиенти на развален английски. Оказва се, че за разстояние от 5 км от летището до хотел в „Младост” сметката е 30 лв. или над три пъти повече, отколкото би струвал легален превоз.

Тук възниква въпросът, къде е държавата и защо позволява чужденците, пристигащи на летището да стават жертви на измамата?

Статистиката на МВР сочи, че за последната една година заловените „копърки” са стотици. Толкова били и съставените актове. Но от полицията се оправдават, че разчитат основно на сигнали на граждани. 

Оказва се обаче, че солените глоби и мерките, като отнемане на автомобила, са на практика неефективни. За подобни измами се използват амортизирани коли, чиято реална цена е няколко стотин лева. А „глобените” шофьори просто изоставят автомобилите си.

 „Официалните таксита издават фискален бон. Когато ментето е с жълт цвят, става сложно и трябва да се борим срещу тези явления с помощта на полицията. Ако този водач го е чакала полицията на последната спирка, е можело да му бъде наложена глоба между 12 000 и 14 000 лева. Единственият начин да се хване такъв шофьор е чрез таен клиент, в съвместна операция на ДАИ и полицията”, коментира за „Здравей, България” Спас Атанасов от Браншовата камара на таксиметровите шофьори.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.