Още по темата

Огромен пожар гори между харманлийските села Рогозиново, Доситеево и Коларово.

Горят лозови масиви и овощни насаждения, пасища и лесонепригодни площи. На терен работят 10 пожарни екипа и 5 на държавното горско предприятие.

Фронтът вече се гаси и от хеликоптер.

Областният управител на Хасково Станислав Дечев координира работата на противопожарните екипи.

При гасенето е пострадал кметът на Доситеево Митко Вълчев. Настанен е с изгаряния в клиника в Пловдив.

Очакванията са до края на деня пожарът да бъде локализиран. Причините за възникването му се изясняват.

Вертолет Ми - 17 от състава на авиобаза Крумово се включи в 17.35 ч. днес в действията за погасяването му на горския пожар, възникнал между селата Доситеево, Коларово и Българен, община Харманли, съобщиха от МО.

В бургаската община Средец също има пожар. 

Той гори в района на 4 села, но няма опасност за хората. 

Огънят е най-близо до село Синьо камене. Пожарът в горския масив е стигнал на един километър от населеното място. Това съобщи пред БНР кметът на община Средец Иван Жабов.

Около Синьо Камене вече има техника, която е минала и е направила един вал преди селото, така че са взети превантивни мерки. Сега се работи около Кубадин, около Гранит. Пожарът е около тях, в тази територия, добави Жабов.

Три пожарни от местната служба се борят с огнената стихия.

Единственият проблем е лошият вятър, който духа, и постоянно сменя своята посока.

Огнището е едно, но се разраства. Валът е изключително дълъг, широк. Подготвяме една водоноска пет тона да замине, за да може да зарежда пожарните. Могат да зареждат от хидрантите в село Вълчаново, така че засега пожарникари, доброволци и горски овладяват положението, каза още кметът.

Още две коли от пожарната в Бургас се очаква да помогнат за гасенето на пожара в община Средец. Към момента не е ясна причината за огъня, както и засегнатата площ.