Още по темата

Русия ли е най-голямата заплаха за сигурността на България - това коментираха депутатите днес, след доклад на правителството, който посочва именно Москва сред основните източници на регионална нестабилност. 

Българското правителство разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи, става ясно от доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г. Той бе приет от правителството и е изпратен за гласуване в Народното събрание. За първи път в правителствен документ има толкова остри обвинения и квалификации срещу Москва.

Все пак правителството посочва, че с Русия не се изчерпват всички рискове за националната сигурност. В доклада например изрично е отбелязано, че такъв риск през 2016 г. са представлявали и продължаващите и нововъзникващи претенции на съседни държави за наличие на несъществуващи в България малцинства. Това противоречало както на международните норми, така и на националните интереси. "В същото време се констатира засилване на процеса на асимилация и изолация на българските общности в региона, както и нарушаване на основни права на българите, останали извън пределите на страната ни по силата на мирните договори след Първата и Втората световна война".

Като опасност се сочат продължаващите бойни действия в Сирия, както и предизвиканите от нея, Афганистан и някои страни от Африка бежански и миграционен натиск към ЕС. Според доклада "най-същественият риск е възможността за инфилтрация на екстремистки клетки, за което свидетелстват атентатите във Франция, Германия, Белгия и други европейски държави през 2016 г.".

"Четох доклада, това е груба грешка -

за съжаление не е първата, не вярвам и да е последната, за пореден път ще покажем неадекватност и се надявам да няма трайни последствия. Така коментира в НС депутатът от БСП за България Антон Кутев констатацията, че българското правителство разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи.

Последните правителства показват склонност към антируско настроение, а българските политици трябва еднакво добре да говорят и руски, и английски език.Това че поддържаме и бихме могли да поддържаме отношения с Москва не значи, че се отказваме от евроатлантическата посока на България. Напротив, именно това, че сме членове на НАТО и на ЕС означава, че ние можем да бъдем моста на тези световни сили с Русия и трябва да бъдем, защото имаме обща история, подчерта Кутев. 

Докладът за руската заплаха обективно отразява реалността.

Това заяви днес депутатът от ПГ на Обединени патриоти Милен Михов пред медиите в НС.

В доклада са посочени три ясни факта: първо, засиленото присъствие на Русия в Черноморския басейн, на второ място - изострените отношения между Русия, от една страна, и НАТО и ЕС от друга, на трето - засилените опити на Русия да формира сфери на влияние, включително и в България, посочи Михов.Не трябва да си затваряме очите пред тези заплахи за националната сигурност, допълни той. В България НАТО има далеч по-малко присъствие, отколкото Русия в Черноморския басейн, отговори той. Никой от нас не е поставял под въпрос добрите отношения с Русия, смята депутатът, според когото и в други документи имало подобни изводи спрямо Русия.За всеки гражданин е видно, че Студената война се завръща в Европа, каза Михов.

„Само с приказки не става - става с реална политика, спиране на руските проекти в България и провеждане на политика в областта на националната сигурност, която работи и неутрализира опитите за дестабилизиране на България”, изрази отношение и депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров по темата.

"Това, което мога да заявя категорично е, че сме удовлетворени от това, че се назовават нещата с истинските им имена".

Така коментира днес на брифинг в НС председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Цветанов
Цветанов Източник: Боби Тошев/БГНЕС

И продължи: "Да си призная честно в детайли не съм прочел Доклада за състоянието на националната сигурност, защото все още не е гледан и в комисиите. Знаете, че той излезе от МС съвсем скоро. Всички сме свидетели, че това, което се случи в изборите в САЩ, във Франция, разбира се, че не бяхме подминати и ние в България за всичко това, което се направи по време на президентската кампания", посочи Цветанов. Знаете, че имаше много фалшиви новини, добре планирана кампания за дискредитирането на ЕС и едва ли не, че той е вреден за България, а стратегическото партньорство със САЩ е вредно за ЕС. Това са теми, които са общоизвестни и не трябва да им даваме чак толкова значение.

"България е част от НАТО и от ЕС и ние трябва да отчетем този факт,

а отношенията НАТО-Русия, ЕС-Русия няма как да не влияят и върху нас".

Това заяви днес в кулоарите на парламента пред медиите лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

И веднага направи уговорката, че тезите в доклада трябва да се гледат в цялост. На стр. 11 от доклада има едно изречение, в което се казва: ”Въпреки че усилията за интеграция в ЕС и НАТО все още стимулират урегулирането на спорните въпроси да се извършва посредством международния диалог, екстремизмът нараства. А засилената националистическа реторика и прокламираните реваншистки идеи създават предпоставки за влошаване на регионалните отношения и за възраждане на екстремистки формации.”

Не знам защо това изречение ни убягва - колегите от другите парламентарни групи и медиите не го коментират, посочи Карадайъ. А този въпрос изключително зависи от нас, добави той. Затова зад тази вярна констатация и вярна оценка в това изречение ще очакваме да видим действията, защото решенията тук зависят изцяло от нас, от България, заключи лидерът на ДПС.