Още по темата

Дързост и наглост от страна на обвиняемо лице, на което е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, извършваща дейност, която застрашава националната сигурност на България.

Така определи пред NOVA говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова това, че обвиняем е заплашил членове на разследващия екип в Медицинския университет.

"В петък, когато беше повдигнато обвинение на едно от лицата, то се опита да дестабилизира екипа, отправяйки заплахи и закани. Това няма да остане без последствия. Главният прокурор ще вземе мерки. Абсолютно недопустимо е обвиняемо лице да си позволява подобно поведение", посочи Арнаудова.

Акцията на ГДБОП и ДАНС в Медицинския университет се проведе на 19 януари тази година. Седмица по-късно - на 26 януари бяха повдигнати обвинения на шестима души, двама от които работят в университета.  Прокуратурата е поискала гаранция от 200 хил. лв. за всеки от тях.

Практиките за прием на чуждестранни студенти, уреждан извън правилата, се определят от прокуратурата като застрашаващи националната сигурност, защото така в страната могат да влизат незаконно имигранти или дори терористи. По думите на Арнаудова тези хора изобщо не ходели на лекции, а голяма част от тях никога не са били регистрирани на заявените адреси.

Все пак до момента разследването няма данни да са вкарвани в страната лица, застрашаващи националната сигурност, чрез схемата за прием на чуждестранни студенти в Медицинския университет в София.

Ще има още обвинени за злоупотребите, обеща говорителят на главния прокурор. В момента се издирват лицата влезели в България по този начин.

"Очаква се кръгът на обвиняемите да се разшири. Освен чуждестраннния прием на студенти, прокуратурата разследва и безстопанственост, установена от Агенцията за държавна финансова инспекция в Медицинския университет в София. И по това направление след събиране на достатъчно доказателства, ще бъдат повдигнати обвинения Там също се касае за злоупотреби в особено големи размери”, обясни Арнаудова.

"До момента сме иззели около 150 студентски досиета и само около 20 от тези досиета вече са анализирани от колегите. Към този момент не сме установили заплаха за националната сигурност тоест, грубо казано, не сме установили терористи”, подчерта говорителят на главния прокурор.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.