Още по темата

Софийска градска прокуратура обвини бившия областен управител на София Веселин Пенев в безстопанственост и сключване на неизгодни сделки, от които вредата за държавата е в размер на 11 млн. лева. 

Става дума за така наречените "Царски конюшни" - имот в центъра на София, който беше продаден на частна фирма на цени, далеч по-ниски от пазарните.

В началото на септември от БСП сигнализираха за скандална продажба - апетитният терен в центъра на София (на ъгъла на бул. "Дондуков" и бул. "Васил Левски") е продаден на безценица за 90 лева на квадратен метър. Става въпрос за 7 декара и половина, които са купени за 658 870 лв. Правителството вече освободи областния управител Веселин Пенев и назначи временно за изпълняващ на неговото място Живка Такева-Първанова.

При пет служебни коли Пенев си наел шеста

Областният управител подаде оставка заради "Царските конюшни"

1550 лв. за квадратен метър допреди 11 години за "Царските конюшни"

Пенев е обвинен и за това, че е наел луксозен джип,

при положение, че администрацията му е разполагала с достатъчно леки автомобили.

Вижте скандалите, в които се забърка бившият обласният управител в нашата галерия

Разследва се и неизгодна сделка с имот - държавен апартамент, продаден отново на цена, по-ниска от реалната. 

Пенев е обвинен в това, че в периода 30.12.2015 год. до 26.04.2016 год., при условията на продължавано престъпление умишлено не положил достатъчно грижи за управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество - предоставените на областната администрация на област София бюджетни средства за 2016г. и имот - държавна собственост, в резултат на което са последвали разпиляване на имуществото и значителни щети за държавата в общ размер 116 216 лв., съобщиха от прокуратурата.

Освен по обвинението за умишлена безстопанственост Веселин Пенев ще отговаря и за сключване на 3 неизгодни сделки за 11 126 130 лв., които са в ущърб на страната.

На Веселин Пенев е взета мярка за неотклонение гаранция в пари в размер на 20 000 лв.

Наложена му е забрана да напуска пределите на страната без прокурорско разрешение.