Още по темата

Общинският съветник в Пловдив Айри Мурад, който се яви на поправка на матурата по български език и литература, прави втори опит да завърши средното си образование.

Общинарят, който е член на Комисията по образование, е на 38 години. След основното си образование заминава на гурбет в чужбина, а като се връща у нас, става ходжа, разказва историята му "Здравей, България" по NOVA. Той е от партия "Свобода и достойнство" към Реформаторския блок. 

"Би трябвало политикът да има образователен ценз, защото човек трябва да е начетен,

за да разбира за какво става въпрос", казва той. Той е сигурен, че дори и Бойко Борисов и Меглена Кунева да се явят на матура без да четат, и те ще имат двойка.

Все пак той завършва 12 клас в Столипиново и се явява на матурата, на която го късат, защото не бил чел. Малко след поправката на 29 август, Мурад показва как е решил тестовата част.

Според него в думата "гонидба" няма грешка. "Предскажа" той смята, че се пише "предзкажа". "Надеждна" също било написано грешно, защото трябва да е без "д". 

Той има забележки за времето, в което трябва да се реши вторият модул на матурата – било твърде малко. Мурад помоли „г-жа Кунева” да направи нещо, за да се избегнат проблеми догодина.

Съветникът очаква да има поне тройка на матурата.

В училище не бил отличник, но обичал историята. 

Според него България е създадена 867 година, а в от турско робство сме се освободили 1912 година. 

Много обичал и биологията. Искал да следва ветеринарна медицина. 

Като част от от образователната комисия той има и идеи: 

„Тази година искам да предложа в Бюджет 2017, нашите хора – от малцинствата, да учим български език”.