Още по темата

Строителство на хотели и ресторанти в Национален парк „Пирин“ няма да има. Промените, приети от правителството на 28 декември дават право на изграждане само на спортна инфраструктура и прилежащи съоръжения.

Това заяви на брифинг в Банско министърът на околната среда и водите Нено Димов след среща с кмета на града Георги Икономов.

"Посещението ми днес е в изпълнение на второто решение, което прие Министерският съвет, а именно да видим какви са максимално бързите стъпки, които могат да бъдат направени, така че, ако има инвестиционно намерение за изграждане на нов кабинков лифт в Банско, то да се случи в максимално кратки срокове", каза министърът.

Решено - втори лифт в Банско ще има, Борисов: Ще пазим Пирин

Еколози блокираха центъра на София

Уточнено е, че следващо

задължение на общината е да изработи устройствен план за зоната

Този устройствен плана трябва да мине през екологична оценка и оценка за съответствие.

Нено Димов подчерта, че на практика, когато е ставало дума кои от плановете трябва да подлежат на такива оценки - това са именно тези планове.

Планът, който ще направи общината, ще има вече конкретни параметри и тези параметри подлежат на екологична оценка и на оценка за съответствие. Може би понеже и двете се наричат план, както е и Планът за уплавление на Национален парк Пирин, някои хора са останали с грешно впечатление, но планът на общината е този, който подлежи на тези оценки по закон - и по български, и по европейски, и естествено ще премине през тези процедури. Това ще даде възможност, след като има такъв план, да се приемине и към евентуално инвестиционно намерение, но пак казвам: инвестиционното намерение е, което ще е следващо", подчерта министърът.

Той отново посочи, че някои от твърденията, които се тиражират през последните дни, не отговарят на истината. "Един от най-сериозните аргументи, които чувам, е че 48% от територията на Национален парк "Пирин" ще бъде застроена. Всъщност в НП "Пирин" с изменението, което беше направено на 28 декември, се

разрешава строителство само в 2% от парка -

в ски зоната в Банско, и още 0.6% в ски зоната в Добринище. Така че говорим за 2.6 процента и става дума единствено и само строителство на спортна инфраструктура и никакво друго - нито хотели, нито ресторанти, каквото и да било строителство извън спортна инфраструктура.

Устройственият план, който трябва да приеме общината, подлежи на екологична оценка и оценка на съответствие. А конкретните инвестиционни намерения също ще трябва да подлежат на процедурите на оценка за въздействие върху околната среда и прочие, като тези процедури включват в себе си обществено обсъждане, на което всеки може да изкаже необходимите си становища", зяви екоминистърът.

Той съобщи че е

поканил всички, които имат интерес, на 3 януари, в 12 часа, във "Фейсбук"

на един лайф стрийм - "на територията на хората, които вчера и онзи ден протестираха". "Това е тяхното пространство. Аз ще отида в тази територия, за да отговоря на всички техни въпроси, които имат към мен, за да се изчисти неразбирането на информацията или грешно представената информация, или тенденциозно представената информация, за да може част от спекулациите да се преустановят.

Няколко пъти съм съветвал тези, които се притесняват, че ще има извънредно строителство в националния парк, да спят спокойно, защото никакво строителство извън спортна инфраструктура не може и няма да има", заяви министър Ненов Димов.

Европейските директиви дават право за изграждане на съоръжения за спорт в парковете, подчерта кметът на Банско Георги Икономов.

Искам ясно да заявя, че като кмет на Банско няма да допусна застрояване или презастрояване на планината,

увери Икономов.

Подобна декларация той направи днес и във "Фейсбук":

По-рано днес кметът на Банско публикува в социалната мрежа видео от Бъндеришка поляна и въпрос "Как мислите, кои са повече? Зелените или хората, които обичат планината и ските?"

В Банско днес е и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Невероятна гледка и незабравими преживявания по пистите над Банско. За съжаление днес освен много хора в планината имаше и много автомобили. Сигурен съм, че газовете от тях бяха в пъти по-вредни за хората и околната среда, отколкото още един лифт. Ето защо приветствам решението на правителството, даващо възможност да се построи втори кабинков лифт в ски зоната на Банско в пълно съответствие с екологичното законодателство", написа той във "Фейсбук".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК