Още по темата

Полицията засилва мерките за сигурност по всички основни пътища от утре. Наказанията за нарушителите вече стават по-строги, съобщава Нова ТВ.

До 20 години затвор заплашват шофьорите, които сядат зад волана пияни или след употреба на наркотици.

Над 600 са жертвите на пътя до ноември, което е с 52 души повече от същия период на 2013 г.

През последната година се уличават жертвите и на инциденти, причинени именно от пияни или дрогирани шофьори. Употребата на алкохол и наркотици са сред основните причини за тежки катастрофи в Европа.

Преди две години Мария Димитрова губи дъщеря си Валя при пътен инцидент на пешеходна пътека. От тогава битката за всеки живот на пътя е нейна кауза. Всяка година катаджиите залавят на пътя поне 9000 шофьори, позволили си да карат пили. Санкциите започват при повече от 0,5 промила алкохол, а когато чашките минат 1,2 промила – наказанието е затвор.

"Масово пробите, които са взети, падат впоследствие в съда и нарушителят остава ненаказан – това води до повече инциденти и рискове", пояснява Илия Тодоров от Асоциация на пострадалите при катастрофи.

Един промил в кръвта се разгражда за 10 часа, а при жените алкохола се преработва два пъти по-бавно от черния дроб.

Въпреки тежките санкции, все повече шофьори си позволяват да карат пили. А рисковете са големи.

При повече промили водачите имат проблеми със зрението, трудно се движат в права линия и попадат в рискови ситуации. От две години шофьорите се проверяват и с тестове за наркотици, а акциите с дрегери не спират. Въпреки това през миналата година катаджиите залавят едва 150 дрогирани зад волана.

"Много малко са екипите на Пътна полиция, които разполагат със средства за проверка за наличие на наркотици – оттам чувството на безнаказаност и шанс да се измъкнат", изтъква Тодоров.

Санкции ще има и за шофьорите без книжка. "Това са хора между 18 и 25 години, които нямат опит, не знаят правилата за движение. 95% от тези катастрофи са с фатален край. 35% от инцидентите са причинени от млади шофьори", коментира Любка Маринова, експерт по пътна безопасност.

Дрогираните шофьори вече ще се наказват с от 1 до 3 години зад решетките, а при повторно прегрешение може да се стигне и до 5 години затвор.

Същото наказание ще се налага и за пияните на пътя. Ако шофьорът рани участник в движението, може да остане зад решетките до 10 години, а ако причини смърт на пътя – до 20 години. Глобите при тези нарушения също стават по-солени.