Още по темата

Около 30% от децата в ученическа възраст са затлъстели, сочат данните на най-новото изследване за наднорменото тегло. Данните са за Югоизточна Европа и България е част от този проблем.Той води след себе си проблеми със сърцето в по-късна възраст, затова сме и в горната част на таблиците по заболеваемост и смъртност от инфаркти и инсулти.

Обрат в науката: диетите с малко мазнини са смъртно опасни

Прави ли ни стресът дебели

„Всички сме разтревожени от тази статистика. Тя изглежда много негативна. Въпреки това аз съм оптимист и вярвам, че можем да ги коригираме”, заяви в студиото на „Събуди се” по NOVA проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

И добави, че към проблемите с наднорменото тегло могат да се добавят ниска двигателна активност, както и прекомерно гледане на телевизия.

Едно дете до 7-годишна възраст не трябва да прекарва повече от 40 минути пред екрана.

От 7 до 10 години – около час. Между 10 и 14 години не повече от час и половина, а за всички нас – не повече от 2 часа”, добави проф. Донка Байкова.

„Родителите трябва да дават пример на децата си, защото не толкова слушат, колкото подражават”, коментира волейболистът Евгени Иванов.

Професор Байкова посочи и храненето като причина за затлъстяването на българчетата, които ядат прекалено много тестени храни и употребяват газирани напитки с много захар, както и енергийни напитки.

Психологът Магдалена Ангелова коментира:

Залага се все повече на умствената дейност

– децата да учат езици или допълнителни курсове, с които да придобиват допълнителни знания и умения, от което се намалява стимулацията за физическа активност.

След това, когато родителите имат нужда от уединение, те търсят съзнателно или несъзнателно децата да бъдат по-притихнали. И сякаш, искайки да не бъдат толкова шумни, позволяват да гледат твърде много филми”.

Целия разговор вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.