Още по темата

Очаква се половин милион българи да тръгнат на път за предстоящите четири почивни дни, сочат данните на Института за анализи и оценки в туризма, цитирани от NOVA.

Около 380 хил. души ще изберат да пътуват в страната, а други 140 хил. ще се насочат към отдих в чужбина

– най-вече в съседните ни страни като Гърция, Сърбия, Македония.

От Пътна полиция прогнозират, че около 200 хил. души ще напуснат столицата в петък и събота, информира в. „24 часа“. Органите на реда очакват да се образуват тапи в района на Кресненското дефиле и на ГКПП „Кулата“.

В петък интензивен трафик ще има по магистралите “Тракия”, “Хемус” и “Струма” и пътя София-Кулата.

Ремонтите по АМ “Хемус” може да причинят задръствания. Те са при тунелите “Витиня” и “Ечемишка” и при виадукт “Елешница”.

В последния почивен ден – 6 септември, на “Елешница” ще бъдат отворени двете ленти към София. От пътната агенция съобщават, че в петък отварят две ленти за излизащите от София при Владая, където също има ремонти. На 6 септември ще има две ленти за влизащите в София.

За да се облекчи трафикът,

движението на тировете по магистралите и първокласните пътища се спира в петък от 16 ч. до 20 ч. и на 6 септември от 14 до 20 ч.

Пътната агенция и КАТ са изработили план за справяне с натоварения трафик.

Успоредно с голямото пътуване започват и засилени проверки на КАТ в цялата страна до края на почивните дни. Полицейските служители ще проверяват шофьорите за употреба на алкохол и изрядни документи. Постоянни патрули ще има в районите на най-натоварените участъци и тези с концентрация на пътни инциденти.

“За съжаление, практиката показва, че през почивните дни стават по-малко, но пък за сметка на това по-тежки катастрофи”, обясняват от полицията.