Още по темата

Заплатите на учителите ще зависят и от това в кой регион или вид училище работят.

Тази идея е записана в проектостратегията за развитие на педагогически кадри.

Министерството на образованието я пусна за обществено обсъждане. Целта е да се стимулират педагозите, които работят в трудни условия или в малки населени места.

Сега възнагражденията на учителите зависят от броя на учениците и много малко от усилията, които те полагат за обучението. Средно за страната заплатата е 777 лева, но в повечето училища педагозите вземат не повече от 500 лв., пише "Труд".

Две години е поставеният срок за привличането на млади учители - до 35 години.

Те постепенно се топят: от 2007 г. досега от 15 на сто вече са 9,9 на сто.

В момента 40 факултета в 52-та вуза на страната обучават кадри с педагогическа правоспособност, но завършилите предпочитат друга реализация.

И още една неприятна тенденция за системата е отчетена в стратегията - броят на мъжете учители рязко намалява, а в гилдията остават основно дами над 55 години.

Документът, който ще направи учителската професия регулирана предвижда още една голяма промяна - повишаване на практическата подготовка на учителите.

У нас тя е около 150 часа, докато в страни като Латвия и Испания е над 850 часа. Започват и промени в обучението на бъдещите педагози. Сега в тези специалности се влиза с най-нисък успех и се получава бакалавърска степен.

В една трета от страните на Евросъзюза не е достатъчно просто да се явиш на приемен изпит, изисква се покриването на куп специфични тестове. Идеята е учителската професия да е с магистърска степен.

България е и единствената страна от общността, която до този момент няма мерки за подкрепа на младите учители.