Още по темата

На 22 септември Спецсъдът задържа 21-годишно момче заради боравене с огнестрелни оръжия с терористична цел.

Според прокуратурата от няколко месеца в България Иван Захариев, известен още като Джон, се подготвял, за да се включи в редиците на терористичната групировка "Ислямска държава" на територията на Сирия.

Нещо, което неговият баща категорично отказва

Кой е човекът, дал живот и отгледал Джон, разказва журналистката Миролюба Бенатова в новия епизод от поредицата "Миролюба Бенатова представя".

60-годишният Светломир Захариев се запознал с майката на Джон във Виетнам. Той бил чиновник към ООН, а тя - фризьорка.

Покрай мисиите на мъжа семейството живеело и в Индия, а към днешна дата всички имат австралийско гражданство и смятат за свои дом Сидни, Австралия.

Светломир имал големи амбиции за децата си. Искал те да тръгнат по неговия път, а за Джон мечтаел да бъде генерал в Армията на Австралия.

Разказва, че още преди години Джон имал интерес към оръжията, купил си калашник, който бил само играчка, но той стрелял с него, сякаш е истински.

Баща му казва, че военната жилка е в кръвта на сина му и той мечтаел да стане военен.

До деня, в който кадетският корпус го отхвърлил като негоден за офицер и го разпределил за санитар. 

След като завършил средното си образование момчето започнало да работи, но не се задържало на едно работно място за дълго.

Баща му разказва, че дните си той прекарвал вкъщи с него и с компютъра. Възрастният мъж споделя още, че Джон нямал много приятели, но това не го притеснявало.

Докато бил още в гимназията момчето приело исляма

Първата си приятелска среда намерил в дискусионни групи, които посещавал в джамията със свои връстници, а на 19 г. заминал за Турция.

Според австралийските служби това пътуване завършило в Сирия и момчето е имало реални контакти с ИДИЛ. 

След като синът му приел исляма, Светломир си поставил за основна задача да го откаже от това. За Джон разказва още, че се интересува от политиката и международните отношения, а недостатъците му са, че избухва лесно и не търпи някой да му противоречи.

В личен план Джон също е сам, няма приятелка, а всеки път, когато имал близки отношения с момиче, баща му го спирал по различни причини.

Майката на Иван полагала за него грижите, които трябвало

"Майка му никакви игри не играеше с него, тя се занимаваше само с това да бъде нахранен, облечен и чист", разказва баща му.

Тя често укорявала сина си затова, че няма приятели, но той отвръщал, че има - може би това са били именно ислямистите.

Светломир не може да си спомни кой е последният подарък, който е подарил на Джон, въобще не може да си спомни има ли изобщо такъв.

Според психолозите Джон е интелигентен над средното ниво,

но има проблеми с адаптацията още от ранна детска възраст.

Бащата на Джон вярва, че той не е терорист, а какво смятат властите, остава да разберем.

Целият разказ на бащата на Джон Терориста гледайте във видеото горе.