Още по темата

Нова иновативна скулптура ще поздравява местни и гости на град Добрич, пеейки стария химн „Шуми Марица”. Паметникът изобразява генерал Иван Колев - предводителят на българската кавалерия при освобождаването на Добрич от румънска окупация, на кон.

Творбата е дело на Александър Хайтов, който е автор и на обсъждания паметник на цар Самуил със светещите очи.

Сега на фокус е паметникът на генерала, командвал конната дивизия по време на Добричката епопея.

Вижте нашата галерия снимки "Паметник на генерал в Добрич пее "Шуми Марица"

Източник: Любомир Спиров/БГНЕС

Паметникът е вдъхновен от героизма на българската армия през 1916 г. и победата на войските ни над Казашката конница, което ген. Иван Колев е постигнал и то два пъти - в Добрич и в Македония, разказва скулпторът Александър Хайтов.

Относно това, че паметникът ще пее стария химн „Шуми Марица” на хората, стоящи пред него, авторът каза, че аудиовизуалното вече е навлязло до такава такава степен в живота ни, че е станала неотменна част от него.

Статуята на ген. Иван Колев е изработена в леярната в Требич, в студиото на Марин Марков, където бе създаден и паметникът на Цар Освободител от площада пред Народното събрание, както и лъвовете от Лъвов мост.

Мемориалът на ген. Иван Колев вече е монтиран в Добрич и бе официално открит днес - 7 септември, в 12:00 ч., в присъствието на премиера Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев, народни представители.

Вижте какво каза Борисов по време на откриването във видеото горе