Трима поети - Бранко Ристич от Сърбия, Максим Замшев от Русия и Мануел Муньос Идалго от Испания, бяха отличени днес с Международната награда за литература на името на Никола Вапцаров.

Това стана в родния град на Вапцаров Банско, а връчването на наградата бе една от заключителните прояви на тържествата по случай 100-годишнината от рождението на световно известния български поет.

Тримата нейни носители са отличени за цялостното им творчество като поети и писатели и за приноса им за популяризиране на Никола Вапцаров по света.

Кметът на Банско Александър Краваров напомни, че тази награда не е била връчвана две десетилетия и обяви, че занапред ще се връчва на всеки пет години.

Международната литературна награда "Никола Вапцаров" е учредена през 1979 г. с Указ на Държавния съвет на НР България. За първи път е била връчена по време на честването на 70-годишнината от рождението на поета, а след това е връчвана през 1984 и 1989 г.

Нейни носители са Иняцио Бутита от Италия, Ярослав Ивашкевич от Полша, Едуардас Межелайтис, Олег Шестински и Владимир Соколов от някогашния СССР, Уилиам Мередит от САЩ, Амрита Притам от Индия, Ежиту Гонсалиш от Португалия, Ернесто Карденал от Никарагуа, Щефан Херман от някогашната ГДР, Ален Боске от Франция, Никифорос Вретакос от Гърция и Роберто Ретамар от Куба.


Двадет и трима от близките до властта по онова време български писатели и учени са определяли лауреатите: Георги Караславов, Георги Цанев, Павел Вежинов, Елисавета Багряна, Дора Габе, Богомил Райнов, Камен Калчев, Леда Милева, Младен Исаев, Тончо Жечев, Павел Матев, Веселин Йосифов, Любомир Левчев, Лъчезар Еленков, Матей Шопкин и др.

Тази година наградата е възстановена по инициатива на Съюза на българските писатели (СБП) и община Банско. Председател на журито беше критикът Николай Петев - председател на СБП.

Писатели с лява политическа ориентация през 2004 г. подеха инициатива да бъде възстановен държавният статут на наградата. Като една от причините тази година беше подчертаван фактът, че в Скопие предстои голямо честване на "македонския" поет Никола Вапцаров.

Навремето наградата е била в размер 4 хил. долара, а сегашната й парична стойност не е обявена и се дава от община Банско.