Още по темата

"Аз лично не се чувствам престъпник. Не съм направил нищо нередно". Това заяви пред NOVA Искрен Георгиев - вторият българин, обвинен от САЩ в нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия.

Искрен работи от 2010-а година в компанията, продавалa самолетни части в разрез с амерканските закони.

"Сирийските авиолинии бяха поредният клиент, поредната сделка. Аз лично не съм се обаждал на тях", разказа младият мъж, който разбира за обвиненията миналата година. По това време той все още работи за същата компания.  

"Разбрах, че в американския офис са влезли полицаи и са търсили управителите там. Тогава и видяхме, че сме издирвани в друга държава за нещо, което не сме направили. Опитахме да влезем в нашата фирмена кореспонденция, но се оказа, че всичко е изтрито от нашите имейли. Нямаме представа от кого, но имаме подозрения", поясни Искрен. 

Той и съпругата му заявиха, че вярват в българското правосъдие и се надяват на добро развитие на нещата. Същевременно младият мъж благодари на хората, които подкрепят Желяз и останалите българи, срещу които са повдигнати обвинения.

Протести: „Днес е Желяз, утре може да съм аз“

Колеги на Желяз знаели, че има нещо нередно

Има възможност Желяз да не бъде екстрадиран

"Не знам защо Желяз беше арестуван. Аз казах, че той не е опасен и няма да се укрие", категоричен беше Боян Лимберов, адвокат на 29-годишния мъж.

"Първоначално служителите в полицията, които са получили документацията, че Желяз се издирва, не са имали представа точно срещу кого се изправят и за какъв казус става въпрос", уточни адвокат Георги Вълев. 

"Желяз беше задържан за почти 48 часа без възможност да се свърже с адвокат и с идеята, че може да лежи до 25 години в затвора", допълни той. 

Каква ще е съдбата на българина, арестуван по искане на САЩ

Кореспондентът на NOVA в САЩ заяви Ясен Дараков, че името на Желяз Андреев не фигурира в кореспонденцията между шефовете на компанията в Маями и мениджърите на офиса в София.

"Това, което прави американската прокуратура в такива случаи, е да притисне всички, срещу които може да повдигне дори най-малкото обвинение, за да може да ги използва като свидетели срещу другите. Именно такъв според мен е и случаят с Андреев", поясни той. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.