Още по темата

Негово светейшество българският патриарх Неофит след каноничен избор огласи името на новия митрополит на Видинската епархия. Това е Негово преосвещенство епископ Даниил.

За епископ Даниил гласа си са дали 11 митрополити, а за неговия опонент - епископ Герасим - двама.

Провъзгласявам избора за каноничен, обърна се към миряните патриарх Неофит.

"Добре го познаваме и твърдо вярваме, че със своето служение новият видински митрополит Даниил ще оправдае нашите очаквания, ще бъде достоен за паството, за миряните, живеещи и пребиваващи в диоцеза на Видинската епархия. Доброплодно ще светителства през времето на своето служение и всякога ще бъде в единство и съгласие с върховното църковно право, Светейшия патриарх и Светия Синод, възлюбеният от Господа наш брат", подчерта в своето обръщение към народа патриарх Неофит. 

Кой е епископ Даниил

Драговитийският епископ Даниил - Атанас Трендафилов Николов, е роден през 1972 г. в Смолян. Завършва основно и средно образование в родния си град.

През 1996 г. записва Английска филология в Софийския университет, но година по-късно сменя посоката и продължава образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир "Св. Георги" под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. Две години по-късно е постриган от него в монашество и ръкоположен за йеродякон.

През 2002 г. е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах. На 1 юни 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

По решение на Св. Синод на 20 януари 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в Патриаршеска катедрала ставропигиален храм-паметник "Св. Александър Невски" и назначен за викарий на Неврокопския митрополит.

Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, каквато длъжност изпълнява до днес.

Даниил поема Видинската епархия след дълги избори,

които на няколко пъти бяха оспорвани от част от миряните.

На състоялите се на 28 януари 2018 г. избори епархийските делегати излъчиха двама кандидати. В съответствие с устава на БПЦ-БП повече от половината от гласовете на избирателите получиха Техни Преосвещенства Драговитийски епископ Даниил и Мелнишки епископ Герасим.

Изборът им бе признат за легитимен от БПЦ, която определи опитите на някои среди да упражняват натиск и да отправят противоуставни искания и претенции като неприемливи и противоканонични.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.