Още по темата

Кои са основните съставки на хамбургера, коя от веригите за бързо хранене не е включена в предварително прочетен текст и как изобщо са попаднали имената на тези вериги в учебник за IV клас?

Тези въпроси изникнаха, след като журналистът Мартин Карбовски публикува снимка от учебника в социалната мрежа "Фейсбук":

Под снимката Карбовски публикува и целия урок, в който ясно пише, че хамбургерите са вредни, но и се вижда изброяване на марките "Макдоналдс", "Бургър Кинг" и "Уендис".

Във видеото горе вижте някои от най-вредните храни в България

Освен всичко друго, в долния десен ъгъл на страницата ясно се вижда и цяла интернет страница - Hamburger.bg, в която вдясно има снимки на хамбургери с марките на "Бургер кинг" и "Макдоналдс".

Ето за какво става дума:

Източник: Hamburger.bg/

Недоволството е масово, като за снимката са реагирали близо 5000 души, а споделилите тревожния материал - близо 3000 души.

Повечето хора са масово недоволни, като един от коментарите дори гласи:
"Това повече ми прилича не на урок, а на викторина с награди, осигурени от "Макдоналдс",

Все пак има и мнения, че в този урок няма нищо лошо, след като е обяснено, че сандвичите не са здравословни.

Въпросът обаче е защо има такова продуктово позициониране в учебник за 10-годишни деца, върху чието съзнание може да бъде повлияно твърде лесно, предвид деликатната им възраст?

След масовото недоволство във "Фейсбук", на официалната страница на Министерство на образованието и науката се появи и коментарът:

"По повод публикациите за хамбургери и вериги за бързо хранене в учебник за IV клас, от МОН ще направим спешно проучване. Вероятно става въпрос за учебник по "Домашен бит и техника" от 2002/3 г., чието съдържание не е променяно оттогава. Експертите ще проверят дали има подобни текстове в одобрените учебници, защото може да става въпрос за помагало, което да е по избор на учителите".

Няколко часа по-късно от МОН изтриха поста си:

Въпросът обаче продължава да бъде - как така "учебник, който не е променян оттогава" - 2002/3 г., съдържа въпрос 5, в който има записана годината 2011 г.? Освен това домейнът към сайта Hamburger.bg е регистриран също през август 2011 г.?

Източник: Whois.net/