Още по темата

Минималните заплати на лекарите и медицинските работници ще бъдат увеличени с между 15 и 30%. Новината съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов при подписването на Колективния трудов договор, цитиран от БНР.

Най-голямо е повишението при редовите лекари, медицинските сестри и лаборантите.

В новия договор са включени началните основни месечни възнаграждения на работещите в здравеопазването, каза министър Москов. „За началник на клиника последното договорено като минимална възможност е било 850 лв., сега договореното и разписано е 1000 лв. Лекар с една специалност от 700 лв. през 2012-2013 г. на 850 лв.

Старша медицинска сестра, акушерка, лаборант от 560 лв. на 720 лв. Медицински професионалисти по здравни грижи, медицински сестри акушерки от 520 лв. на 700 лв.“, обясни д-р Москов.

Колективният договор е и

начин да се задържат медицинските кадри у нас,

посочи д-р Камен Данов от федерация „Подкрепа“: „Процентно най-големи са увеличенията в длъжностите на редовия лекар със специалност и на редовата сестра, акушерка, рехабилитатор, рентгенов и така нататък лаборант. Работещите в отделенията, в болниците, в детските заведения, училищното здравеопазване, за всеки един процент сме преговаряли и сме гледали разчети, за да видим може ли да стане“.

До 38 на сто се вдига заплатата на млад лекар, каза Владимир Найденов от Търговско-промишлената палата и добави: „Хубавото е това, че се дава възможност на младите специалисти – да бъде създаден картбланш за развитие в тяхната професия и усъвършенстването за придобиване на специалност“.

До края на годината следва да влязат в сила новите увеличения на заплатите.

В около 100 клинични пътеки, обсъдени между здравното министерство и Лекарския съюз, се оказва, че само 30% от цената отива за лечение на пациента.

„Не става ясно къде отиват останалите 70%“, каза министър Москов.

Министерството готви анализ колко реално се харчи за един пациент по едно заболяване и  вероятно ще бъдат променени стойностите на някои клинични пътеки.