Още по темата

Понякога ще идвам във съня ти
като нечакан и неискан гостенин.
Не ме оставяй ти отвън на пътя -
вратите не залоствай.

Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,
ще вперя поглед в мрака да те видя.
Когато се наситя да те гледам -
ще те целуна и ще си отида.

Не за борба се говори в това стихотворение, нито пък за машини, но хиляди хора от цяла България си спомниха него и още много други днес - в деня на 100-годишнината от рождението на Никола Вапцаров.

Пред мемориалния комплекс "Гарнизонно стрелбище" в София, където е разстрелян авторът на "Моторни песни", се събраха десетки граждани, които безмълвно очакваха своя ред да поставят цветя.

"Тук е мястото, през което минава пътят, по който Вапцаров влиза в историята. Неговите многократни убийци бяха ответи от вятъра, а той остана в историята.

След разстрела Вапцаров се върна при нас, тук е мястото, от където минава пътят, през който Вапцаров тръгва през света с богатството и силата на своята поезия", каза в словото си при мемориала вицепрезидентът Ангел Марин.

Днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков валидира пощенска марка с лика на поета.

"Прекланям се пред военната мощ на България... Ние днес сме изправени пред един голям завет - да пазим родните полета, завет на нашите деди", подчерта племенницата на поета Мая Вапцарова във Варна.

Заедно с министъра на отбраната Николай Младенов тя беше сред гостите на честванията в морската ни столица.

В родния град на поета - Банско, годишнината от рождението му се отбелязва с поредица от културни прояви, които продължават няколко месеца - изложби, литературни четения, походи "По стъпките на Вапцаров".

Обявен беше и национален конкурс за есе, посветено на живота му.

През целия декември в редица градове в страната са организирани прояви, посветени на годишнината. Те са под патронажа на президента Георги Първанов.

Преди дни в Дома на киното беше премиерата на документалния филм "Ти помниш ли", чийто сценарист и режисьор е Мая Вапцарова.

На 11 декември в клуб-книжарницата на "София прес" пък ще бъдат представени книгите, вестниците и албумите от и за Никола Вапцаров, издадени по случай юбилея. Сред тях е специален брой на в. "Моята вяра".

Кулминацията на тържествата в столицата е на 14 декември с концерт-спектакъл в Народния театър "Иван Вазов".

Днес ученици от столичната професионална гимназия "Н.Й.Вапцаров"  (PGMENJVaptcarov.hit.bg) започнаха подписка, което цели смъртната присъда на поета да бъде отменена. Тя ще бъде разпространена и в други училища в страната, след което ще бъде връчена на главния прокурор.

Това не е първата подобна инициатива. Преди години също направили подписка и я представили на тогавашния главен прокурор Никола Филчев, но наказанието на Вапцаров не било отменено с мотива, че всяка присъда има давност и поради тази причина искането за отмяна не е валидно.