Още по темата

Уволнената директорка на дом „Хризантема” в Габрово Маринела Лазарова твърди, че е подавала сигнали за насилието над децата още през 2016 г.

„Устен ми беше сигналът, подкрепен с видео, на което хигиенистката Татяна Донева удря с парцал настанено момиче”, заяви вече бившата директорка пред NOVA. Лазарова е уволнена от ръководния пост на още един център в града.

Насилието в дома в Габрово било факт още от 2015 г.

Тя обясни, че Татяна Донева е от Дряново – родният град на Даниела Василева – директор дирекция „Образование и социални дейности”.

„Всеки може да си направи извод защо тя е прикрила точно тази жена, с мотивите това да не се чува, момичето ще бъде изведено”,

заяви Лазарова.

Тя твърди още, че в началото на декември е разговаряла и с кмета на Габрово за насилието в дома. „Едната среща беше с целия персонал”, заяви Лазарова. „Поискаха да гласуват дали да ме отстранят, или да ми дадат шанс да остана да работя”.

Лазарова

смята да подаде сигнал в прокуратурата срещу пряката си началничка в общината

– Даниела Василева. Самата Даниела Василева отрича да е получавала сигнали за нередности от ръководителката на центъра, заведени по надлежния ред. Лазарова също признава, че не е внесла писмени докладни, нито пък е сигнализирала някой висшестоящ за бездействието на пряката си началничка.

Преди дни бяха показани скандални видеозаписи, които разкриват насилие над деца с увреждания, като те бяха публикувани след конфликти и спорове между персонала и управата на заведението.

В дома „Хризантема” живеят 8 деца, за които се грижат 13 детегледачки медицински сестри. Вижда се как персоналът удря деца и им казва, че не искат да ги пипат, защото са гнусни. Детегледачка заплашва момче с думите: „Ще ти счупя главата”.

В същото време заснетите възпитателки заявяват, че тези случаи са инцидентни, като заплахите са срещу агресивни деца, които дори биели персонала на дома в Габрово.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.