Още по темата

"В Европа има подем срещу хомеопатията – тя се превръща в паразитиращ ефект върху пациентските маси. Хомеопатията противоречи на всички основни закона на физиката, химията и физиологията. Хомеопатията разглежда тялото като една черна кутия, в която не се знае кое къде отива". Това коментира бившият председател на БАН Иван Юхновски в ефира на „Здравей, България“ по NOVA.

Пациентката с отрязана гърда след глад и хомеопатия, прокуратурата се намесва

Мащабно изследване: Хомеопатията не е ефективно лечение

Поводът е предложението хомеопатията да се забрани за изучаване в университетите, подписано от 65 академици и член-кореспонденти.

.„В Англия например, също ги атакуват. В България имаме подкрепата на Националната пациентска организация

Хомеопатията разглежда тялото като една черна кутия. За лекарите, които използват хомеопатия ежедневно – толкова по-зле за тях, защото те са давали Хипократова клетва да не вредят на пациентите си.

За българина няма статистика дали хомеопатията е навредила, но ние публикуваме има данни от най-големите Научно-изледователки центрове в ЕС и САЩ“ категоричен е той.

„Когато другите средства не помагат, например усложнения след антибиотици, тогава се използва хомеоптатията.  Този метод може да бъде много важно направление в лечебната дейност. Има много конкретни примери за това. Дори Николай Пирогов е бил хомеопат“ коментира – д-р Атанас Михайлов, който е хомеоптат.

Той е категоричен, че дисциплината няма да се забрани за изучване.

БАН
БАН Източник: Георги Димитров – Бруно/Vesti.bg

Според опонента му няма болести от сериозен тип, които да се лекуват с хомеоптатия.

”Тя вреди по два начина – забавя получаването на навременна доказана лечебна помощ, което често води до фатални последствия. В САЩ има доказани случаи на директна вреда върху бебета" разясни той.

Българската академия на науките поиска да се забрани преподаването на хомеопатия в медицинските университети у нас.

В писмо до ректорите на четирите ВУЗ-а, подписано от 65 академици и член-кореспонденти на академията, се посочва, че няма сериозни научни доказателства за здравния ефект от хомеопатията, а преподаването й под каквато и да е форма й придава авторитетност, което е недопустимо за медицината.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.